Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Haleh Lindqvist är ny chef för sjukvården

Nu tar Haleh Lindqvist Halland, men har siktet inställt på FN.

Vid årsskiftet tillträdde hon som ny chef för hälso- och sjukvården i Region Halland. När Haleh Lindqvist var på intervju för jobbet ställde hon, vis av erfarenhet, frågan vad som är mindre bra inom det uppdragsområde som tjänsten innefattar. 

Personalförsörjning (bemanning), ekonomi och hur de politiska besluten genomförs, blev svaret. Det är dessa områden hon nu ska försöka förbättra.

– Jag ställde samma fråga när jag började som kommunchef i Marks kommun och fick då till svar att allt var bra, säger Haleh Lindqvist.

Den som har följt turerna kring vad som sedan hände i kommunen förstår det cyniska i det utlåtandet. SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde ett reportage där man uppmärksammade fallet med två barn som felaktigt blivit placerade i familjehem. Det blev en storm.

– Jag hade bara suttit på min tjänst i tre veckor när jag fick den skandalen i mitt knä. Jag pratade med media och sa som det var, att vi hade gjort fel. Jag pratade med socialsekreterarna som var upprörda. ”Du kan ju inte säga så, som att vi har gjort fel”, var det någon som sa. Men vi har ju gjort fel, svarade jag.

Haleh Lindqvist är ursprungligen från Iran och kom till Sverige som gäststudent i början av 80-talet. Det var strax efter revolutionen. Hon ville bli jurist och hade att välja mellan att resa till släktingar i USA eller Tyskland men hon valde Sverige.

– Det var för jämställdheten och synen på kvinnor som jag valde Sverige. I Iran fick jag inte bli jurist eftersom jag var kvinna och där var jag tvingad att bära slöja.

Hon bosatte sig i Göteborg för närheten till släktingar som bodde i Kiel och hon har blivit kvar i staden där. I dag lever hon med en familj som består av en man och en snart utflugen dotter och hon pendlar dagligen till Halmstad.

– Jag går upp vid samma tid som tidigare och tar tåget klockan sex vilket är vid samma tidpunkt som jag brukade ta bussen upp till Mark, säger hon. 

Pendlandet är inget problem för henne. Under flera år jobbade hon inom EU i Bryssel dit hon veckopendlade.

HP träffar Haleh Lindqvist efter att hon har jobbat fyra dagar på den nya tjänsten inom regionen. Hon har då redan genomfört 40 av 114 intervjuer med medarbetare. Det är hennes sätt att sätta sig in verksamheterna, att förstå hur de fungerar och sätta fingret på sådant som inte fungerar så bra.

– I mitt jobb måste man bli djävulens advokat och fråga sig: Varför gör vi så här? Men det är också viktigt att inte förändra bara för att göra nytt utan för att utveckla vidare, säger Haleh Lindqvist.

Hon vill bygga vidare på de bra saker som finns och hon säger att hon brinner för helheten. I det kommunala arbetet yttrade det sig i att hon lade fram en organisation som såg ut som en blomma.

– De tittade på mitt förslag och sa att det är klart att jag valt en blomma eftersom jag är kvinna. Jag svarade att det inte handlade om att jag är kvinna utan om att vi måste bli bättre på att se helheten, säger Haleh Lindqvist.

Det visade sig att underskottet i kommunen var stort och att vissa områden hade för stora budgetar för sina behov medan andra var eftersatta. Men ingen ville dela med sig.

– Det slutade med att vi gick igenom var behoven var som störst och styrde pengarna dit, berättar Haleh Lindqvist.

Hon säger att dilemmat i den offentliga sektorn är att det på sina håll finns en konstig bild av uppdraget och vem man arbetar för.

– Man talar om strategiskt arbete, om övergripande mål och långsiktighet. Man krånglar till det. Vad vi behöver göra är att följa lagstiftningen och leverera, säger Haleh Lindqvist.

Hon förklarar det som att organisationerna består av en massa fyrkanter med områden men att det saknas pilar mellan dem. I Göteborgs kommun, där hon också har arbetat, yttrade det sig i att man gick från förvaltning till många bolag som ett sätt att komma bort från byråkratin.

– Man måste ha koll på decentralisering eftersom det bygger så många enheter. Politiken är egentligen väldigt platt men i förvaltningen blir det allt fler nivåer. Det sänker taket, skapar otydlighet och hämmar kreativiteten. Ett Moment 22, säger hon.

Det var av studietekniska skäl som gäststudent som Haleh i stället för att läsa juridik kom att läsa statskunskap och sociologi. På avtackningen som ordnades för henne i Mark kom så många människor att det rörde henne till tårar. I stället för ett budgetunderskott, som när hon kom, lämnade hon efter sig en budget i balans.  Att hon är en arbetsmyra visar inte minst hennes insats under den turbulensen.

– Ett tag var det kaotiskt. I dag ångrar jag att jag inte kallade in ett kristeam. Det jag lärde mig var att om det blir en kris så måste man behandla den på alla nivåer, säger Haleh Lindqvist.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här