Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frigående höns på en innergård.
Efter flera fall av fågelinfluensa i Europa har Jordbruksverket valt att höja skyddsnivån till 2 i Sverige. Därför går länsstyrlesen ut och uppmanar alla halläningar att hålla sina fåglar inomhus. Bild: Johnny Samuelsson

Höjd risk för fågelinfluensa – fåglar ska hållas inomhus

Fall av fågelinfluensa har konstaterats på flera platser i Europa. Nu uppmanas fågelägare av alla sorter i Halland att hålla sina fåglar inomhus i så stor utsträckning det bara går.

Jordbruksverket har valt att gå upp till skyddsnivå 2 i en tregradig skala efter konstaterade fall av fågelinfluensa i Nederländerna, Tyskland och Danmark. Christa von Limburg-Stirum, länsveterinär på länsstyrelsen i Halland, menar att den största spridningen har setts bland andfåglar.

– Vi får det en tid nu när det är mycket fåglar i rörelse och fåglarna nere i Europa kan vara flyttfåglar som kommer från Ryssland och Östeuropa som har smittat andra fåglar där nere och de kan mycket väl flyga över Sverige, säger hon.

Fåglar ska hållas inomhus

Med anledning av den höjda risken uppmanar länsstyrelsen därför alla ägare till fjäderfän att hålla sina fåglar inomhus i så stor utsträckning det går.

– Man kan i värsta fall ha de i en mindre inhägnad men då får man inte ge de mat eller vatten utomhus, utan all utfodring inklusive vatten ska ske inomhus under tak. Och det är för att man vill minimera kontakten med vildfågel för att minska smittorisken, säger von Limburg-Stirum.

Inte farligt för människor

Det här fågelinfluensaviruset har inte visat sig vara farligt för människor, utan det handlar om att skydda fågelnäringen.

– Vi vill väldigt gärna att man har mycket bra uppsikt över sina fåglar nu, och om man ser att de blir sjuka eller dör så vill vi väldigt gärna att man genast tar tag i detta och anlitar en veterinär som tittar på dem, von Limburg-Stirum.

Allmänna hygienregler för fågelägare

• Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.

• Håll rent runt hus och inhägnader.

• Var noga med hygienrutiner såsom handtvätt och skobyte.

• Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar.

• Minimera foderspill och annat som kan attrahera vilda fåglar.

• Vidta lämpliga åtgärder som minimerar förekomst av gnagare och andra skadedjur.

Källa : Länsstyrelsen Halland

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här