Hög efterfrågan på karantänhund kan öka illegal import

Längtan efter att bli hundägare har ökat markant i samband med coronapandemin. Den ökade efterfrågan hos svenska uppfödare gör att valparna inte räcker till. Detta befaras leda till en ökning av den illegala importen.

ANNONS
|

–Det finns alltid en oro över konsekvensen av import, säger Marie Baaz som är distriktsveterinär i Södra Halland

Att skaffa hund är något som har blivit allt mer populärt under coronapandemin. Fler är hemma från jobbet och anser sig ha den tid som det innebär att bli med hund.

Slut hos uppfödarna

Hallands kennelklubb har sedan en tid tillbaka märkt av den markanta ökningen som skett när det gäller hundköp. När de aspirerande hundägarna ökar, ökar även efterfrågan hos uppfödarna. En efterfrågan som de inte har kunnat möta.

–Halland har drabbats lika mycket som övriga Sverige. Efterfrågan verkar inte vara bundet till någon specifik ras utan den har ökat bland alla hundraser. Uppfödarna får mejl och telefonsamtal dagligen, även när de inte har valpar att sälja, berättar Berith Uhlén-Svensson, ordförande i Hallands Kennelklubb.

ANNONS

Den höga efterfrågan oroar Berith Uhlén-Svensson för vad som händer efter pandemin. När folk är tillbaka i sina gamla rutiner där det kanske inte finns tid för en hund, vad händer då?

–Vad man oroar sig över är att folk bara tillfälligt har den tid som krävs. Ett hundköp är ett köp som sträcker sig många år framöver. Man måste ha den tiden, säger Berith Uhlén-Svensson och fortsätter:

–Jag pratade med en som driver ett hunddagis och de märker av ökningen även där. Det finns en stor efterfrågan på dagisplats, men det är redan fullt.

Kan komma från valpfabriker

När uppfödarna i Sverige inte kan förse de sökande med valpar är risken att fler vänder sig till utlandet. Faran med hundarna som importeras är att de kan komma från valpfabriker. Där utsätts tikarna för tvångsparningar och lever i misär. Valparna tas sedan från sina mödrar alldeles för tidigt.

–Det är viktigt att hunden präglas av sin mamma och att man inte tar den före 8 veckor, annars lär den sig aldrig hur den ska bete sig. Det medför en risk för den framtida ägaren som kan få en hund med olika rädslor eller aggressivitet. I värsta fall kan det leda till avlivning, berättar Sonia Lopes, länsveterinär på Länsstyrelsen i Stockholm.

ANNONS

Hundar som importeras från utlandet får också allt för ofta utstå en lång resväg. En resa till Sverige kan ta upp till 40 timmar för hunden i en bur, kanske utan rastning.

–Gatuhundar kan vara sjuka eller skadade. Då blir det en ännu större påfrestning när de transporteras så långa sträckor. Deras dåliga hälsostatus i kombination med stressen under transport kan göra att sjukdomar blossar upp, säger Sonia Lopes.

En ökning bland sjukdomar

Marie Baaz, som är distriktsveterinär i Södra Halland, har inte märkt av en ökning av sjukdomar bland de hundar som kommit till klinikerna. Dock påpekar hon att det alltid finns en oro över konsekvenserna av import, speciellt när de sker illegalt.

–De hundar vi träffar som är importerade är inte friska och det leder allt för ofta till tragedi. Problematiken har varit i fokus länge men ändå fortsätter det att komma hundar från valpfabriker. Det är synd om alla inblandade, säger hon.

Liksom Berith Uhlén-Svensson ser även hon en koppling till pandemin och delar hennes oro.

– Det vi har märkt av från pandemin är att folk är hemma mer och har lättare för att ta sig ann ett djur. Problemet är den höga efterfrågan som skapats. Uppfödarna kan inte planera efter den eller producera mer valpar än vad som redan finns.

ANNONS

Inget impulsköp

De tre som Hallandsposten pratat med betonar vikten att vara väl påläst och förberedd när man planerar ett hundköp.

–Man ska verkligen tänka efter. Att köpa en hund är att få en familjemedlem som ska finnas med i många år framöver. Det finns otroligt bra uppfödare i Sverige som följer alla de regler som garanterar hundens bästa. De som importerar kan inte garantera samma sak. Kontakta köpahund.se eller kontakta en kennelklubb. Då är chanserna större att du undviker de tragedier som kan bli resultatet av köp från oseriösa hundhandlare, säger Berith Uhlén-Svensson.

För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på att:

Begär att få träffa valpen tillsammans med sin mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för det.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet.

Källa: Jordbruksverket.

ANNONS