Håkesgård reser sig ur askan med julmarknad, trots branden

I april i år brann gården ned till grunden. Bara ladan klarade sig, även om den också slickades av flammorna. När man såg förödelsen kunde ingen tro att det skulle bli marknad här igen. Men inför julen låter Marie Emilsson det som finns kvar av Håkesgård utanför Varberg resa sig som en fågel Fenix och bjuder in till traditionsenlig – men coronaanpassad – julmarknad.

ANNONS
|

Marschaller lyser upp grusvägen från parkeringen till den rödmålade ladan. Granris och julrosor tävlar om att skapa stämning. Överallt glimmar ljusslingor och små lyktor som jagar årstidens mörker på flykten.

När Marie Emilsson slog upp portarna till årets första julmarknad i mitten av november var det 30 meter långa ”corona-anpassade” köer till ladan.

– Jag är rörd över det stora intresset. Det är fantastiskt att så många vill komma hit – både för att njuta av julstämningen och för att stötta oss, säger hon och ställer fram en stor låda med hyacinter på bordet.

Åtta månader sedan branden

Drygt åtta månader har gått sedan Håkesgård i Stamnared eldhärjades. Marie och hennes familj låg och sov när de väcktes av grannarnas rop. Då stod hela den kringbyggda innergården i brand och familjen hann nätt och jämnt ta sig ut ur huset genom bakdörren.

ANNONS
Håkesgård brann ner till grunden.
Håkesgård brann ner till grunden. Bild: Annika Karlbom

Allt familjen ägde gick förlorat i lågorna den natten. De miste sitt hem, sin gårdsbutik, sina djur och sin uppvuxna trädgård. Likaså fotografier, möbler, kläder och allt annat som hör livet till. Allt det som speglar vem man är och vad man har haft för drömmar.

– Även om vi är otroligt tacksamma över att vi lever och att vi klarade oss oskadda, så har det varit en tung tid. Jag har fortfarande dagar då jag känner mig kraftlös. Men jag är privilegierad som arbetar med växter och natur, för det i sig är väldigt läkande, säger Marie.

En hög med stenar är allt som visar var boningshuset och längorna med butiken tidigare låg. Eftersom brandförloppet var så intensivt har de fått försona sig med att de antagligen aldrig kommer att få veta brandorsaken, men det är klarlagt att branden började i en av längorna.

Hyr en möblerad stuga

Gården var försäkrad och Marie och sambon Michael Carlsson har en stark vilja att bygga upp en ny gård igen. Inte en helt kringbyggd som den tidigare, eftersom de vet hur förödande snabbt en eldsvåda kan sprida sig, men i gammal stil som passar deras sätt att leva.

– Tills dess hyr vi en möblerad stuga i backen. Det funkar fint och vår son, Loui, kan ta bussen till skolan precis som tidigare, säger Marie.

ANNONS

Delar av verksamheten på Håkesgård är redan i gång. Gårdens Bed & Breakfast påverkades inte av branden och stugan bokas flitigt av gäster som vill uppleva stillheten i det vackra landskapet. Och trots att majoriteten av Maries tusentals plantor och fröer brann inne lyckades hon ändå få i gång sin blomsterodling med självplock i somras.

I den juldekorerade ladan, som trotsade branden och alltså är platsen för årets julmarknad, hänger knippen med prydnadsgräs från Maries egna odlingar. Tillsammans med julrosor och amaryllis skapar de vackra blickfång.

Julstämning i ladan.
Julstämning i ladan. Bild: Annika Karlbom

– För några veckor sedan hade vi varken el eller fönster i ladan. Fasaden var svart där lågorna från branden kommit åt. Men titta, vilken julstämning här är nu! säger Marie och rättar till lådan med skimrande julgranskulor i gammaldags stil.

Smeden gjorde fönstret

Det jättelika, spröjsade fönstret på ladans gavel är tillverkat av en smed. En girlang med apelsinskivor är det enda pynt som behövs för att skapa vinterkänsla.

– Tidigare var det bara en brädvägg här, och det gör stor skillnad att kunna släppa in ljuset i ladan när vi nu har julmarknaden här, säger Marie.

På Instagram, där Håkesgård har över 54 000 följare, finns bilder och filmer från tidigare års julmarknader. Där sveper kameran över den forna innergården med flämtande marschaller och inbjudande sittgrupper med fårskinnsplädar. I år är den delen av gården borta, så att det gick att få ladan i ordning är en stor seger.

ANNONS

– Jag är väldigt glad över att vi kan hålla fast vid traditionen med jul på Håkesgård, trots allt som hänt. Det är viktigt för vår verksamhet att visa att vi finns. Men viktigast av allt: Det ger en otroligt mycket energi att träffa alla som besöker oss, säger Marie.

Marie Emilsson
Marie Emilsson Bild: Annika Karlbom

Fakta: Jul på Håkesgård

Namn: Marie Emilsson.

Ålder: 41 år.

Familj: Sambon Michael Carlsson och sonen Loui, 8 år.

Yrke: Blomsterkreatör.

Håkesgård: ”En kringbygd gård med anor från 1600-talet som varit vårt hem sedan 2011. Gården var både vår bostad och vår försörjning och den totalförstördes i en brand den 5 april i år. Men vår verksamhet med B&B och blomsterodling består och så småningom ska vi börja bygga upp gården igen.”

Favoritväxt i juletid: ”Åh, det är julrosen! Den är så vacker. Vill man ha den inomhus så är det en fördel att välja en sort utan blad. De är inte så kinkiga.”

Julmarknad (coronaanpassad): ”Vi började i slutet av november och kommer att ha öppet varje fredag 13–17 och lördag 12–16 fram till jul.”

Sugen på mer? Instagram: Hakesgard. Facebook: Håkesgård. Hemsida: hakesgard.se

ANNONS