Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Här är Hallands hemliga vaccinlager

I en oansenlig men hårt bevakad lagerlokal på hemlig ort står Hallands just nu två viktigaste frysar. Här förvaras, i 80 minusgrader, det vaccin som så småningom rullas ut till länets olika vårdenheter – och skjuts in i hallänningarnas överarmar.

Klockan halv elva på förmiddagen öppnas dörrarna och en man iförd munskydd rullar in tre kartonger. Leveransen kommer från Tyskland (vilken ort är hemligt), och har just anlänt till Sverige med budbil (vilken budfirma är hemligt).

Lådorna innehåller Hallands veckoranson av vaccindoser från tillverkaren Pfizer/ Biontech. I dag kommer 585 vialer (ampuller). Varje vial innehåller 6 doser vaccin och följaktligen finns 3 510 doser i dagens försändning som så småningom ska vidare ut till de halländska kommunerna och vårdcentralerna.

Hanteringen av vaccinet från Pfizer/Biontech ställer Region Halland inför en mycket ovanlig utmaning. Vaccinet är mycket skört och måste förvaras i 80 minusgrader och behandlas med stor försiktighet under transporten.

Vaccinlagrets placering är hemlig. När tidningens reportageteam kommit på plats leds vi in genom ett antal underjordiska kulvertar. Ingången till vaccincentralen är inte märkt och endast ett fåtal personer har tillgång till inpassering.

I lagerlokalen finns två kryofrysar där vaccindoserna från Pfizer/Biontech förvaras. Frysarna är i sin tur låsta. Vaccinet anses mycket stöldbegärligt.

– Inköpspriset från Pfizer/Biontech är några hundra kronor per dos, men man kan tänka sig att priset är betydligt högre på svarta marknaden, säger Patrik Olsson, som är chef för regionens läkemedelsenhet

Förberedelserna för hanteringen av Pfizer/Biontechs mycket känsliga vaccin inleddes redan i november.

– Eftersom vi visste att vaccinet skulle vara känsligt att hantera började vi tidigt se oss om efter frysar. Vi visste ju att de övriga regionerna skulle vara ute i samma ärende, berättar Patrik Olsson.

Region Halland bestämde sig för att köpa in två små kryofrysar – de minsta på hela marknaden, enligt Patrik Olsson.

– De små frysarna har flera fördelar för oss. Inte minst eftersom de är flyttbara och att vi då kan vara flexibla senare i vaccinationsprocessen. Men också för att vi då kan dela upp olika vaccinförsändelser i de olika frysarna och på så sätt komma åt dem lättare. Att vi har flera frysar innebär också att vi är garderade för situationen att en av dem skulle sluta fungera, säger Patrik Olsson.

Att Region Halland kan unna sig att köpa små kryofrysar har också sin bakgrund i att regionen är liten och ska vaccinera relativt få personer – totalt finns det 233 000 vuxna hallänningar som ska ingå i vaccinationen.

Regionen har i dagarna köpt in två till av de aktuella frysarna vilket innebär att man snart kommer att ha totalt fyra stycken.

– Vi har förstått att vi sannolikt kommer att behöva hantera större mängder av vaccinet från Pfizer/Biontech eftersom leveranserna från Astra Zeneca inte ser ut att bli så stora som planerat, förklarar Patrik Olsson.

Försändelserna från Pfizer/Biontech är elektroniskt temperaturkontrollerade hela vägen och när de rullas in på det hemliga vaccinlagret får det ta max fem minuter att packa upp dem ur kolsyreisen för att sedan placera dem i nästa frys.

Vaccinet ska packas upp ur kolsyreisen och ned i kryofrysarna för att inte bryta fryskedjan.

På måndagar utförs den huvudsakliga leveransen av vaccin ut till vårdenheterna i Halland.

– När vi bryter fryskedjan har vaccinet en hållbarhet på fem dagar. Därför måste alla vaccindoser ges under den innevarande vecka. Tanken är att alla vaccindoser som packas upp ska användas – varken fler eller färre, förklarar Patrik Olsson.

Vaccinet transporteras sedan ut till de olika vårdenheterna av regionens egen logistikorganisation.

– Den här veckan ska vi leverera till 32 vårdenheter, det klarar vi av under en dag. Nästa vecka är det tänkt att resten av länets vårdcentraler ska börja vaccinera och då ska vi leverera till 66 leveranspunkter, berättar logistikchefen Daniel Hedeholt.

Transporterna ut till de olika vårdenheterna är naturligtvis mycket känsliga – inte minst eftersom vaccindoserna måste placeras upprätt. Doserna ställs därför i särskilda behållare som förvaras i kylemballage under transporten.

– Vaccinet är mycket känsligt och hur den biten var något som sysselsatte oss mycket i början, säger Patrik Olsson.

Regionens läkemedelsenhet är van vid att hantera länets läkemedelsförsörjning. Det som är nytt i vaccinhanteringen är vaccinets extrema känslighet och omfattningen på uppdraget.

– Vi har byggt upp detta efter bästa förmåga och känner oss trygga med att vaccinet hanteras på rätt sätt när det är i våra händer, säger Patrik Olsson.

Hur vaccinationsprocessen kommer att fortsätta är i nuläget i stora delar oklart. Bakgrunden är de problem som uppdagats gällande Astra Zenecas vaccin som var tänkt att användas i stor omfattning i Sverige.

Flera faktorer pekar nu på att Astra Zenecas vaccin inte kommer att kunna användas i den omfattning som det var tänkt och att det i stället blir fler doser från Pfizer/Biontech.

Det innebär i så fall mer av det mycket känsliga arbete som läkemedelsenheten utför kring vaccinlogistiken. Det är nämligen bara Pfizer/Biontechs vaccin som kräver denna extrema försiktighet vid hanteringen.

– Vaccinen från Moderna och Astra Zeneca är inte alls lika komplicerade att hantera, säger Patrik Olsson.

När det gäller de (hittills mycket små) leveranser av vaccinet från Moderna som hittills kommit till Halland så har regionens läkemedelsenhet inte alls vart inblandad i transporten.

– De kommer direkt via Apoteket till vårdenheterna, säger Patrik Olsson.

Och Astra Zenecas vaccin kommer, när det dyker upp, att kunna hanteras i princip som vilket vaccin som helst och därmed ingå i det vanliga flödet av kyltransporter.

– Det kommer att levereras via vår logistikpartner Apoteket AB ut till vårdenheterna och kommer inte alls att kräva samma noggranna omsorg, säger Patrik Olsson,

Har då läkemedelschefen själv vaccinerat sig ännu?

– Nej jag tillhör priogrupp fyra. Så det dröjer ett tag, säger han.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!