Här är de tio dyraste medicinerna som Region Halland betalar

Daniel Irvalls medicin omfattas inte längre av högkostnadsskyddet. Men det finns ett flertal mediciner som enligt listpriset kostar mångmiljonbelopp per år och patient – och bekostas av Region Halland.

ANNONS
LocationHalland||

Vissa mediciner som behandlar ovanliga sjukdomar kostar väldigt mycket pengar. Som tidningen tidigare har rapporterat om är muskelsjuke Daniel Irvalls medicin Translarna en sådan. Kostnaden per år är cirka fem miljoner kronor. Den omfattas inte längre av högkostnadsskyddet för personer som har förlorat gångförmågan.

Skattemedel bekostar läkemedel

Högkostnadsskyddet innebär att den som behöver medicinen bara behöver betala kostnaden upp till ett visst belopp, i dagsläget 2 350 kronor per år, och därutöver subventioneras den av skattemedel. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, administrerar läkemedelsförmånen som är en del i högkostnadsskyddet.

Vilka mediciner som ska omfattas av förmånen bedöms efter deras kostnader och vilka effekter de ger. Hälsoekonomiska utvärderingar görs för att få ut mesta möjliga hälsa för tillgängliga resurser. Det brukar pratas om vunnet kvalitetsjusterat levnadsår.

ANNONS

För vissa läkemedel finns det nationella riskdelnings- eller rabattavtal. Då har Sveriges regioner gemensamt förhandlat fram ett rabatterat pris. Men dessa avtal omfattas av sekretess vilket innebär att de listpriser som anges i tabellen kanske inte är de priser som Region Halland betalar i slutändan.

– Det kan skilja väldigt mycket, allt från 10 till 80 procents rabatt sett till alla avtal som finns, säger Magnus Bengtsson, läkemedelsstrateg inom Region Halland.

Kostar tio miljoner per år

Av de mediciner som halländska patienter behandlades med under förra året har läkemedlet Haemate det högsta listpriset med en årskostnad på lite drygt 10 miljoner kronor. Läkemedlet som används för att behandla blödarsjuka med von Willebrands sjukdom är livsviktigt.

Sju av tio läkemedel på tio i topp-listan för de dyraste läkemedlen är just för patienter med blödarsjuka.

– Det här är mediciner som man tidigare utvann ur biologiskt material men nu tillverkar på konstgjord väg. Det sker hela tiden en utveckling men jag har inte kunskapen om varför de är så dyra, säger Magnus Bengtsson.

I Halland finns sammanlagt 26 patienter som förskrivs något av de tio läkemedlen på listan. Hur många som använder varje enskilt läkemedel kan Region Halland inte precisera med hänvisning till patientsekretessen.

Evidensråd tar ställning

Det finns möjlighet att få ett läkemedel subventionerat även om det inte finns ett beslut från TLV. Inom Region Halland finns ett prioriterings- och evidensråd som hanterar ärenden kring ordnat införande av ny kunskap och som tar ställning till nya behandlingsmetoder. I rådet diskuteras även eventuella etiska frågeställningar. I detta råd ingår sakkunniga från olika områden med representanter från samtliga förvaltningar inom hälso- och sjukvård. Gruppen bereder underlag och tar fram rekommendation till beslut. Hälso- och sjukvårdsdirektören är därefter beslutsfattande.

ANNONS

De tio dyraste läkemedlen som ingår i högkostnadsskyddet

PlatsLäkemedelAnvänds tillGenomsnittskostnad inom förmånen per patient år 2019 (SEK)
1HaemateBehandling och profylax av blödning hos patienter med von Willebrands sjukdom (VWD)10 088 120
2ELOCTABehandling och profylax av blödning hos patienter med hemofili A (blödarsjuka).4 053 699
3CluvotSom profylax hos patienter med medfödd FXIII-brist2 726 899
4RemodulinSymptomlindrande för patienter med förhöjt blodtryck i kärlen i lungorna2 372 339
5ADVATEBehandling och profylax av blödning hos patienter med hemofili A 1 955 118
6NORTHERAParkinsonpatienter. Ett licenspreparat.1 919 393
7Wilatevon Willebrands sjukdom och hemofili A.1 079 017
8Orkambiförbehandling av cystisk fibros (CF)1 074 330
9NovoEightBehandling och profylax mot blödningar hos patienter med hemofili A 867 139
10ReFacto ABehandling och profylax mot blödningar hos patienter med hemofili A 526 178

ANNONS