Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson / TT
Bild: Johan Nilsson / TT

Här är de senaste trenderna inom vattensport

Att det är populärt med vattenaktiviteter i Halland på sommaren är väl närmast en självklarhet. Men vilka upplevelser är det som efterfrågas och vad finns det för spännande nyheter att testa ute på havet?

På Kitekalle i Halmstad har man utrustning för upplevelser både på land och hav. Förutom att köpa kan man även hyra och boka kurser för många av aktiviteterna.

– Speciellt nu på sommaren märker vi att det är många som vill testa något nytt, säger Ludvig Fröding som jobbar i butiken.

Han berättar att wingfoil är en aktivitet som det har blivit ett stort intresse för. Där använder man en vinge som man håller i händerna samtidigt som man surfar på en bräda. Många som redan utövar kite- och vindsurfing blir också nyfikna på wingfoil, förklarar Ludvig Fröding.

– En fördel med wingfoil är att man kan ha det till många olika brädor, säger han. De som redan har en surfbräda eller SUP kan köpa en vinge och så har de en helt ny aktivitet.

Skimboards är en annan vattensport där Ludvig Fröding ser att intresset är på väg upp.

– Det är fortfarande större i utlandet än här, säger han. Men i Malmö, där jag bor, har jag sett att man har kunnat testa det vid olika festivaler. Eftersom man kan använda den sortens brädor i alla förhållanden och på alla stränder så tror jag att de kommer bli väldigt populära med tiden.

Bild: Leo Correa
Bild: Leo Correa

Skimboard

Är ett relativt nytt fenomen som börjar bli populärt i Sverige. Denna bräda är som ett mellanting mellan en bodyboard och en surfbräda. Det går till så att man springer längs strandkanten med sin skimboard. Sedan kastar man brädan framför sig för att surfa fram i vattenbrynet eller ut mot vågor i havet. Eftersom det inte måste vara vågor eller vind för att köra skimboard så fungerar den utmärkt på de allra flesta stränder i Sverige.
Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Jetboard

En elektrisk surfbräda som ligger på vattnet, ungefär som en mindre SUP-bräda med motor. Till både den och fliteboard (se nedan) använder man sig av en trådlös handkontroll för att reglera hastigheten. Svänger gör man genom att förflytta sin vikt på brädan. Vissa märken har även en app till brädan som kan användas för att ändra inställningar för både brädans motor och batteri. Hastigheten varierar på olika brädor mellan 40–55 km/h.
Bild: Mark Baker
Bild: Mark Baker

Fliteboard

Är en elektrisk surfbräda som flyger en bit ovanför vattnet. Under vattenytan har den små vingar och en propeller som driver den. Den är relativt enkel att hålla balans på då den är ganska bred och kort. Dess åktid på upp till två timmar är ungefär dubbelt så lång som på en jetboard. Fliteboard är även mer avslappnande för kroppen jämfört med jetboard eftersom man inte har direkt kontakt med vattnet.
Bild: Brian Lawless
Bild: Brian Lawless

Wingfoil

Här åker man på en kortare SUP/surfbräda och håller i en vinge som agerar segel och driver en framåt, som en enklare variant av kitesurfing. Man kan använda olika sorters brädor för att vinga. Man kan exempelvis åka på en fliteboard, fast utan motor, eller på en surfbräda. Tjusningen med att vinga är att det är så mångsidigt. Det går även att göra det på snö med snowboard eller skidor.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!