Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här är de dyraste prylarna som stjäls från sommarstugan

Stölderna i sommarstugor minskar jämfört med tidigare år. Men samtidigt ökar värdet på de grejer som folk förvarar i sina sommarstugor runt om i landet.

Antalet inbrott i sommarstugor har minskat ganska drastiskt. Totalt 2 487 inbrott anmäldes under årets första två kvartal, att jämföra med 3 128 inbrott under samma period förra året, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Men samtidigt som antalet inbrott har gått ner så ökar värdet på de prylarna som folk har i sina sommarstugor.

– Man vill njuta och må bra av vackra saker och den senaste teknologin även på sommaren, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Utöver att många har höjt standarden i sina stugor – man har numera ofta modern hemelektronik och finare möbler – så kan verktygen bli en riktig dyrgrip. 26 procent av stuginnehavarna uppger att verktygen är det mest värdefulla de har i stugan, enligt en undersökning gjord av If.

Enligt försäkringsbolaget finns det åtgärder att vidta för att undvika inbrotten.

– Tjuven väljer alltid den lättaste vägen. Ett bra skalskydd försvårar jobbet för tjuven. Med en ”bortasäker-låsning” av dörrarna kan man till exempel försvåra för tjuven att bära ut stöldgodset. Låsningen innebär att man inte kan låsa upp dörren inifrån utan nyckel. Det är betydligt svårare och tar längre tid om tjuven är tvungen att bära ut all stöldgods genom fönster, säger Caroline Starck.

Hela listan över de mest värdefulla föremålen i sommarstugor följer nedan.

Konst

Rembrandt, Munch, van Gogh och Picasso. Nja, kanske inte, men tre procent av de tillfrågade uppgav att konsten var det dyraste de hade i sin sommarstuga.

Utemöbler

Fem procent menar att utemöblerna är de mest värdefulla föremålen vid deras sommarstuga.

Grill

Sex procent uppger att grillen är det dyraste – ofta är det nog en aningen flådigare variant än den på bilden...

Hemelektronik

Transistorradion är utbytt mot en platt-tv, och man kan väl knappast grilla utan musik från ett högklassigt högtalarsystem? 19 procent uppger att hemelektroniken är det mest värdefulla de har i sommarstugan.

Möbler inomhus

Folk vill ofta ha samma levnadsstandard i stugan som hemma. Det innebär till exempel att de gamla pinnstolarna och den obekväma bäddsoffan som stått i stugan sedan tidernas begynnelse får ryka. 22 procent säger att inomhusmöblerna är det dyraste de har.

Verktyg

Och vad vore en semester om man inte fick lägga all sin lediga tid på att arbeta med något märkligt projekt bara för att man fått lite inspiration? Arbetssemestern är något som svenskarna tagit fasta på – hela 26 procent uppger att verktygen är det dyraste de har i sommarstugan.