Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/25

Häng med på yoga i alpackahage: ”Underbart”

Tillför alpackor något i ett yogapass? Det vill Sara Andersson i Rolfstorp ta reda på.

Molnen dominerar på himlen, men ibland lyckas några solstrålar ta sig igenom och värma upp Alpackahagen i halländska Rolfstorp, en bit utanför Varberg. Gräset är blött från gårdagens regn, och bladen i träden som omringar hagen darrar lätt av blåsten. Ibland kör en bil förbi på den stora vägen en bit bort, men annars är det fågelkvitter och någon enstaka uggla som står för yogamusiken den här förmiddagen.

– För upp din högra arm mot himlen. Åh det är så härligt att kunna säga himlen, istället för taket – woop woop, utbrister yogainstruktören Lina Bäcklin.

Fem elefanter i rummet

Det är en klassisk yogatimme för nybörjare, och vi uppmanas att lyssna på våra kroppar när vi utför de olika rörelserna i sittande, liggande eller stående position. Men det finns en elefant i rummet – eller snarare fem stycken. Och de är inte elefanter utan alpackor.

– Man kan ju inte göra annat än att le när man ser dem, säger Sara Andersson, och pekar på flocken med alpackor.

Sara Andersson har haft de fem alpackahonorna i ungefär ett halvår och fick idén om att arrangera yoga i deras hage när hon insåg att det fanns många förbipasserande som var nyfikna på dem.

– Det finns en vandringsled här utanför, och det är många som går förbi och vill titta på dem och ta kort. Jag tänkte att jag kunde ta tillvara på det och började med anordna fika i alpackahagen, och sedan tänkte jag att jag lika gärna kunde ha yoga här också.

Men hon valde inte yoga för att det är något som hon brukar syssla med.

– Jag är ingen yogatjej. Jag gillar hårdare pass som pump och dance aerobics, men man behöver det här också för att komma ner i varv.

”Ett underbart pass”

Alpackorna är med på passet i början. Kanske är det för att Sara har ställt deras matskålar precis bredvid instruktör-Lina för när ungefär halva passet har gått är deras mat slut och de går och ställer sig lite längre bort i hagen. Men passdeltagarna är nöjda ändå.

– Jag tycker det var ett underbart pass. Det är första gången som jag yogar utomhus, och det var fantastiskt hur lugn man blir av att vara nära djur och natur på det här sättet, säger Gunilla Franzén.

Några meter bort sitter Roger Svensson.

– Djur är alltid närande för själen, säger han.

Han brukar yoga lite till och från och skulle gärna testa att yoga i alpackahagen igen –även om de inte var med på hela passet.

– Det spelar ingen roll. Jag vet hur de är – de går fram när det finns mat.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här