Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hämndaktion bakom brutal misshandel med kofot

Den äldre mannen läxade upp de snabbkörande ungdomarna i området i Tvååker. På natten blev han brutalt misshandlad med kofot. Nu döms tonåringarna för grov misshandel. För en av dem väntar fängelse i två år.

Den 4 januari tröttnade en man på att några ungdomar körde bil fort förbi på de mindre gatorna i området i Tvååker.

Han ställde ut några stolar på vägen. När bilen stannade gick han fram och knackade på bilrutan med sin hammare. Han läxade upp föraren och delade ut två örfilar. Det här menar tingsrätten låg bakom den blodiga misshandeln som skedde några timmar senare.

Mannen vaknade på natten och såg en av de två tonåringarna på sitt staket. Han gick ut för att konfrontera ungdomarna. Då fick han plötsligt ett slag i bakhuvudet och föll på knä. Enligt tingsrättens dom såg han hur en av de två ungdomarna kom springandes emot honom med en kofot i handen. Mannen uppger att han fick ta emot minst 30 slag, men att många av dem träffade hans hand som han skyddade sig med.

När han sedan vände huvudet åt andra hållet såg han föraren komma emot honom. Han ska ha utdelat ett slag med en kofot över ögat och tinningen. Därefter svimmade mannen och har inga minnen förrän han vaknade upp morgonen efter på sjukhuset.

Mannens sambo hittade honom i en blodpöl på gården, ordentligt sönderslagen. Han ska då ha sagt gång på gång: ”De har tagit mig, de hade kofot” och sedan nämnt namnen på de båda gärningsmännen.

Enligt rättsläkaren fick mannen omfattande krossår på huvudet, blödningar i hjärnan, krossår vid vänstra ögat, blånader på armar, runt ögon, på ryggen och buken. Efteråt vittnar offret om sömnsvårigheter, hjärntrötthet, ryggbesvär, huvudvärk och synproblem.

Åklagaren yrkade på mordförsök

Tingsrätten anser att mannens berättelse framstår som självupplevd och att han ger ett trovärdigt intryck. Åklagaren yrkade om försök till mord i åtalet. Men tingsrätten anser att de båda gärningsmännen inte avsåg att beröva målsägande livet.

Samtidigt måste de ha varit medvetna om att det fanns en risk att mannen skulle dö av slagen. Tingsrätten anser att motivet var en hämndaktion. Samtidigt visar rättsintyget att det inte rörde sig om livshotande skador, de ska också använt sig av baksidan av kofoten, inte den vassa delen, när de utdelade slagen.

De delade heller inte ut något dödshot. Därför menar tingsrätten att brottet ska rubriceras som grov misshandel av mycket allvarlig slag.

En av de två gärningsmännen var över 18 år vid brottstillfället. Om han varit vuxen skulle han fått fyra års fängelse men straffet reduceras till hälften, alltså två år.

Den andre personen var under 18 år och döms därför till sluten ungdomsvård i tio månader. De ska tillsammans betala skadestånd på totalt 88 971 kronor till mannen.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här