Här är sakerna vi vant oss av med under pandemin

Nu tas restriktionerna bort och alla ska vänja sig vid att trängas, kramas och ta i hand igen. Hur kommer vi att klara det och blir allt som vanligt igen? Finns det några saker från pandemin som är här för att stanna? Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg ger oss svar.

ANNONS
|

På onsdag öppnar Sverige upp efter två år med pandemi och restriktioner. Vi får igen lov att trängas på shower, konserter och sportevenemang. Något som nog känns ovant efter så lång tid.

Under de senaste åren har också rekommendationen varit att hålla avstånd i kollektivtrafiken, eller att välja att färdas på annat sätt. Det gick till och med att få en tygkasse av Västtrafik för att markera att man vill sitta själv på spårvagnen. Där stod: ”Jag sitter gärna bredvid dig, men inte just nu. Tack för att du håller avstånd.”

Kramas mindre efter pandemin

Nu får vi snart göra allt vi vant oss av med. Men kommer vi att klara av att trängas med okända på en konsert, att kramas, och att folk ställer sig lite för nära i kön. Fanns det något bra med pandemin, och kommer vi att sluta prata om covid-19? Harald Aiff, överläkare på psykiatrin i Varberg ger oss en del svar.

ANNONS

– Jag tror att det kommer kännas väldigt konstigt och ovant i början men jag tror faktiskt att vi relativt snabbt kommer att bete oss som innan pandemin. Dock kommer vi nog även fortsättningsvis att kramas och handskaka mindre, och handspriten är nog här för att stanna. Kanske kommer vi fortsätta att hälsa med en vink eller liknande. Vi kommer nog också fortsätta hålla ett längre avstånd till varandra än vi gjort innan. Konserter och sånt kommer vi nog besöka i lika stor utsträckning som tidigare, om inte ännu mer, säger Harald Aiff.

Överläkare Harald Aiff, tror att det kommer ta tid att gå tillbaka till hur det var före pandemin.
Överläkare Harald Aiff, tror att det kommer ta tid att gå tillbaka till hur det var före pandemin. Bild: Privat

Han menar att folk kommer att vara återhållsamma och försiktiga även efter pandemin för vi människor är vanestyrda. Har vi vant oss vid något under pandemin, kommer det att krävas tid till en eventuell beteendeförändring. Exempelvis Foodora i stället för restaurangbesök, Netflix i stället för bio, Zoom istället för att träffas, och jobba hemifrån, säger han.

– Det kommer ta tid för folk att "gå tillbaka" om ens någonsin.

Kommer vi tänka på och kommentera varje gång vi ska krama någon utanför den närmsta kretsen?

– Ja i början, men jag tror tyvärr att kramandet kommer att bli mer sällsynt.

När vänner och bekanta möts på stan hälsas det ofta genom en kram. Det har man fått avstå under pandemin, och de kommer även att vara få efter den, tror Harald Aiff. Arkivbild.
När vänner och bekanta möts på stan hälsas det ofta genom en kram. Det har man fått avstå under pandemin, och de kommer även att vara få efter den, tror Harald Aiff. Arkivbild. Bild: Mostphotos

Att kramas, bli berörd och att omfamnas är bra för vårt psyke menar Harald Aiff. Men han ser också svårigheten att göra det när Folkhälsomyndigheten rekommenderar att hålla en och en halv meters avstånd.

ANNONS

Alla ska vara på jobbet igen, vilket inte alla vill. Hur ska de göra för att må bra?

– Det är viktigt att ha bra rutiner. Jag tror att det är bra att komma tillbaka till jobbet fysiskt åtminstone en gång i veckan. De flesta mår bra av att ha ett arbete att gå till och få lite nya intryck och möta andra människor. Jag har själv jobbat en hel del hemifrån och det blir lite "tomt" i längden. Men jag tror att många kommer välja hybridlösningar, säger Harald Aiff.

Tar tid för alla att återhämta sig

I och med att pandemin påverkat oss alla, så har den varit ett ständigt samtalsämne. Så kommer det att vara ett tag till menar han.

– Hur länge tog det innan vi glömde de andra jobbiga sakerna som hänt typ 9/11, Tjernobyl, tsunamin? Diskussionen "ebbar ut" men vi glömmer det inte.

Kommer vi få några bestående men av dessa två år?

– Psykisk ohälsa verkar ha ökat under pandemin, arbetslöshet och alkoholkonsumtion också. Ensamhet särskilt hos äldre. Många nära och kära finns inte längre. Det kommer ta tid för alla att återhämta sig, men som allt annat elände som drabbar hela befolkningen kommer såren att läka så småningom.

ANNONS

Finns det ändå något bra från pandemin?

– Att vi har alla suttit i samma båt, pandemin har drabbat oss alla. Vi har kunnat stötta varandra. Men är tudelat för en del kontakter har blivit glesare på grund av att vi hållit avstånd på en och en halv meter och inte fått träffa alla. Vissa har man tappat kontakten med, säger Harald Aiff.

ANNONS