”Att många väljer att vaccinera sig innebär att vi snabbare kan öppna upp samhället. Vi ser också att vaccinationerna bidrar till att smittspridningen går ner”, säger Johanna Wiechel Steier, Region Hallands kommunikstionsdirektör.
”Att många väljer att vaccinera sig innebär att vi snabbare kan öppna upp samhället. Vi ser också att vaccinationerna bidrar till att smittspridningen går ner”, säger Johanna Wiechel Steier, Region Hallands kommunikstionsdirektör. Bild: Johan Nilsson/TT och Johan Persson/Arkiv

Hälften av alla hallänningar har fått minst en dos vaccin

Covidvaccinationen i Halland är nu öppen för alla som är 39 år och äldre och i dagarna passerades en milstolpe. Över hälften av alla vuxna hallänningar har fått minst en dos vaccin och var fjärde även en andra.

ANNONS
|

– Enligt det nationella målet ska alla invånare över 18 år ha fått sin första dos innan den 5 september och det bedömer vi att vi klarar, säger Johanna Wiechel Steier, Region Hallands kommunikationsdirektör.

När Folkhälsomyndigheten på torsdagen summerade läget efter förra veckan hade 48,4 procent av svenskarna fått sin första dos vaccin, medan motsvarande siffra i Halland var 50,4 procent. Lite drygt var femte vuxen svensk, 22,9 procent, var fullvaccinerad, medan det samma gällde för lite mer än var fjärde hallänning, 25,8 procent.

Halland fortsätter alltså att hålla ett något högre vaccinationstempo än riket i övrigt, trots farhågorna om att utomläningar kan komma att sinka takten.

ANNONS

LÄS MER:Halland påverkas mest av vaccinturisterna: ”Viktigt att vi inte kommer efter”

Skillnaderna inom Halland är ganska stora och Laholm fortsätter att hålla högst tempo. Här är 54,2 procent vaccinerade med en första dos och 31,8 procent fullvaccinerade. Motsvarande siffra i Halmstad är 47,9 procent vaccinerade med en dos och 25,4 procent även med en andra.

Yngre inte lika ivriga som äldre

När det gäller vaccinationsviljan bland yngre hallänningar ser den ut att vara hög, men når ännu inte upp till nivåerna hos de allra äldsta. I åldersgruppen 70–89 år har nu över 94 procent tagit sin första dos. Det kan jämföras med att ungefär 55 procent av hallänningar över 65 år brukar vilja vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

Folkhälsomyndighetens statistik visar att vaccinationsviljan i Halland är hög. I åldersgruppen 70-89 år har nu över 94 procent tagit sin första dos. Enligt Region Halland märks inte riktigt samma iver i de yngre åldrarna.
Folkhälsomyndighetens statistik visar att vaccinationsviljan i Halland är hög. I åldersgruppen 70-89 år har nu över 94 procent tagit sin första dos. Enligt Region Halland märks inte riktigt samma iver i de yngre åldrarna. Bild: Folkhälsomyndigheten

I åldersgruppen 60–69 år har lite drygt 89 procent vaccinerat sig med en första dos och i åldersgruppen 50–59 är siffran nu uppe i drygt 62 procent. Den här veckan har bokningen öppnats för alla födda 1982 och tidigare och på fredagen väntas besked om vilka årskullar som släpps in den kommande veckan.

– Det finns ett fortsatt stort intresse för att vaccinera sig, även om de grupper som släppts på nu senast inte varit riktigt lika ivriga som tidigare grupper. Att många väljer att vaccinera sig innebär att vi snabbare kan öppna upp samhället. Vi ser också att vaccinationerna bidrar till att smittspridningen går ner, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS

Kan fortfarande smitta och bli smittad

Men vad innebär det då att vara vaccinerad? Behöver man inte längre vara rädd för att smittas eller smitta andra? Wiechel Steier påminner om vad som gäller:

– Att många vaccinerar sig innebär att vi får ett bra skydd i samhället. Den som är vaccinerad får också ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Men det är fortfarande möjligt att både bli smittad och att smitta vidare, även om vaccination innebär att man då inte blir lika sjuk. För att skydda varandra är det därför fortfarande viktigt att följa de allmänna råden och hålla avstånd.

ANNONS