Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gymnasieelever får HP gratis: ”Viktigare än någonsin”

Under hösten låser Hallandsposten upp sajten för gymnasieelever och ger dem fri tillgång till nyhetssajten året ut.
– Det är viktigare än någonsin för alla att kunna ta del av lokal kvalitetsjournalistik, säger chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Det nya projektet HP-skola ger gymnasieelever i Halmstad och Laholm fri tillgång till Hallandspostens nyhetssajt.

Projektet är i sin linda och till en början är det elever på Sture, Kattegatt och Sannarp i Halmstad och Osbecksgymnasiet i Laholm som får tillgång till sajten fram till höstterminens slut.

Men förhoppningen är att på sikt expandera till friskolor och grundskolor.

Rikard Sjödahl, gymnasiechef på Kattegattgymnasiet.
Rikard Sjödahl, gymnasiechef på Kattegattgymnasiet.

På Kattegattgymnasiet har man redan lanserat det till eleverna och gymnasiechef Rikard Sjödahl ser positivt på projektet.

– Vi är väldigt nöjda med den möjligheten. Det är jätteviktigt för oss att inte bara spegla det som händer nationellt och globalt utan även lokalt. Att kunna koppla lokalmedia till diskussioner blir ett väldigt bra komplement i vår undervisning, säger han.

35 procent av unga i åldrarna 15-24 år läser dagligen dagstidning på nätet, för hela befolkningen är motsvarande siffra 49 procent, enligt mediebarometern 2019. Unga är dock de flitigaste konsumenterna av media i stort men på andra plattformar.

– Ska unga lära sig förstå hur samhället fungerar och att granska och hantera information och medieflöden, är tillgång till journalistik i undervisningen ett viktigt verktyg, säger Viveka Hedbjörk och fortsätter:

– Det är viktigare än någonsin för alla att kunna ta del av lokal kvalitetsjournalistik, oavsett ålder och ekonomiska förutsättningar. Många ungdomar är intresserade av de samhällsfrågor vi bevakar, men långt ifrån alla har tillgång till en dagstidning i hemmet.

Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk.
Hallandspostens chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här