Gunnar fick flera paket skickade till sig

Gunnar Pettersson, 82 år, har fått paket hemskickat till sig tre dagar i rad. Men han har inte beställt någon dator eller hörlurar. Handlar det om en modern ”Karl-Bertil Jonsson” eller ett misslyckat bedrägeri?

ANNONS
|

Gunnar Pettersson bor på Västgötavägen i Falkenberg. I måndags knackade det på i lägenheten, ett paketbud lämnade över en försändelse ställt till hans fru.

– Men hon har inte beställt något, säger Gunnar Pettersson.

Han fattade misstanke och började nysta i var paketet, som innehöll ett headset, kom ifrån. Det visade sig att varorna var beställda på Amazon.

Gunnar lyckades inte nå fram till Amazon och gjorde då en polisanmälan. Men på tisdagen kom ett nytt paket, den här gången adresserat till Gunnar. Det innehöll en bärbar dator och ett tangentbord.

Flera grannar råkade ut för samma sak

I samma veva fick han reda på att grannarna, Tommy och Carina Johansson, fått två olika headset utan att de beställt varorna.

ANNONS

– Grannen har en dotter i Halmstad som hade hört talas om det här och hade ett nummer till Amazon. Jag ringde den här kontakten som förstod vad det handlade om. Hon sa att de lämnat ärendet till faktureringen och sin bedrägeriavdelning och att jag skulle ligga lågt, berättar Gunnar Pettersson.

Men i onsdags kom ännu ett bud med ett paket. Budet frågade då om Gunnar beställt varorna. När Gunnar sa nej så sa budet att han skulle skicka tillbaka varorna.

Förutom grannarna har Gunnar träffat ytterligare en person i området som fått en kaffekokare hemskickad till sig. Det har också gjorts polisanmälningar av andra personer, som råkat ut för samma sak, i Falkenberg den senaste veckan.

Men vem är det då som ligger bakom det här och var ligger vinsten?

Gunnar och Tommy tror att påminnelsefakturor och hot om Kronofogden får folk att betala trots att de inte beställt varorna. Men i så fall går ju inga pengar till de misstänkta bedragarna.

Bedragarna kan ha gjort bort sig

Tidningen når Marie Gustafsson, civil utredare på polisens bedrägeriavdelning i Halland. Hon menar att bedragarna vanligtvis stjäl en id-handling och lyckas på det sättet hämta ut de beställda paketen vid en paketutlämning.

Men att paketen skickas hem till någon får henne att skaka på huvudet av förvåning. Hon återkommer senare, efter att ha konsulterat med Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid polisens nationella bedrägericenter.

ANNONS

– Hon är helt övertygad om att bedragarna gjort fel. När de gjort beställningen har de glömt att ändra till rätt leveransadress, säger Marie Gustafsson.

Men det är ju flera som råkat ut för det här, kan bedragarna verkligen ha varit så klantiga?

– Ja, hon (Mauritzson) var hundra procent övertygad om det här. De är inte alltid smarta hela vägen. Ibland får någon ett uppdrag, det går lite snabbt eller så har de inte förstått grejen.

Går det att spåra vem som beställt?

– Nej, det är stört omöjligt. Om vi skulle hitta datorn, ska vi bevisa vem som tryckt på knapparna. Däremot kan man identifiera dem som hämtar ut paket om de fastnar på övervakningsfilm, säger Marie Gustafsson.

Finns ett tämligen okänt bedrägeri

Det finns dock ytterligare en teori. Ett paketleverans-bedrägeri som kallas ”borstning”. Då handlar det om en onlinesäljare som skapar ett falskt köparkonto på Amazon så att de kan köpa och beställa sina egna produkter till okända personer.

När de gjort beställningarna anses de nämligen som verifierade köpare via Amazon. På det sättet kan de ge positiva recensioner på sina egna produkter som då avancerar i sökresultaten vilket genererar i mer försäljning. I de här fallen av bedrägeri handlar det om en långsiktig vinst.

ANNONS

Det här bedrägeriet är dock inget som Marie Gustafsson känner till.

Till sist: vad händer med Gunnar och de andras paket?

– De får ju skicka tillbaka paketen till Amazon. Det blir lite mer arbete för dem men det måste man göra, menar Marie Gustafsson.

ANNONS