Gülnar Albayrak fortsatte driva restaurangen efter makens bortgång. Då fanns inget val.
Gülnar Albayrak fortsatte driva restaurangen efter makens bortgång. Då fanns inget val. Bild: Lena Berglund

Gülnar Albayrak blev ensam med restaurangen

2009 nådde Gülnar Albayrak och hennes make Cahid ett viktigt mål. En egen restaurang. De hade kämpat hårt. I november 2015 avled Cahid i cancer.

ANNONS
|

Gülnar stod ensam med två barn, en villa i Varberg och en restaurang Tvååker. Hon valde att inte ge upp. För sin och barnens kull.

– Restaurangen var min försörjning, det var bara att fortsätta även om det var svårt. Det har hittills gått bra, även nu under coronatider. Det är tack vare pizzorna. Alla vill ha hämtpizzor. Våra kunder ringer och beställer, så bär vi ut dem och lägger på bagageluckan medan kunderna sitter kvar i bilen och swishar betalning. Säkert och bra, säger hon och ler.

Träffades i Turkiet

Klockan är halv elva, och det är än så länge tomt i lokalen. Pizzabagaren stökar lite i köket. Det finns en liten bar, en matsalsdel uppdelat i olika sektioner och uteservering. Gülnar är fint sminkad och ler mycket. Hon är inte en person som beklagar sig, men när hon pratar om sin make Cahid ser ögonen ledsna ut.

ANNONS

– Min familj hade tvingats flytta till Turkiet 1991, vi var bulgarienturkar och fick inte stanna kvar i Bulgarien. Vi blev utkörda. 2000 träffade jag Cahid genom vänner när han var på besök i Turkiet, jag tyckte om honom direkt. Jag hade läst till socionom på universitetet men följde honom till Sverige där han redan bodde. Vi gifte oss i Turkiet 2001 och därefter flyttade jag till Sverige.

Gülnar visste inte så mycket om Sverige, hon var ung och kär. Hon tyckte att det var spännande att flytta till ett annat land, men lite skrämmande.

Ville starta eget

Maken arbetade på restaurang Lanternan, Gülnar började också där, men var hemma i samband med deras två barns födelse 2003 och 2004. Det var långa dagar och mycket arbete men ingen av dem var rädda för att ta i. Efter ett tag växte drömmen om en egen restaurang fram.

När Cahid  och Gülnar tog över restaurangen bytte de namn och ansökte de om fullständiga rättigheter.
När Cahid och Gülnar tog över restaurangen bytte de namn och ansökte de om fullständiga rättigheter. Bild: Lena Berglund

2009 tog Cahid och Gülnar över restaurangen i Tvååker som var nästan helt inriktad på pizzor. De utökade till restaurang och pub och skaffade fullständiga rättigheter. I januari 2015 berättade Cahid som då fyllde 40 år om sitt liv i en intervju i Hallands Nyheter. Det han inte berättade var att han drabbats av cancer.

ANNONS

- Vi trodde hela tiden att han skulle bli frisk. Vi hoppades. I ett och ett halvt år behandlades han, det var först när han fick beskedet att han var för sjuk för att genomgå en planerad metod vi insåg att det var slutet, det var tre veckor innan han avled. Egentligen var det då han dog, jag såg det på hans ögon. Han gav upp. Jag var med honom hela tiden fram till slutet på sjukhuset, han ville inte komma hem, han ville inte att barnen inte skulle se honom utan minnas honom som den han var innan han blev riktigt sjuk.

Fick ensamt ansvar

Gülnar har fått dra ett stort lass. Hon fick aldrig den tid hon behövde för att sörja.

– Det var jobbigt med alla tillstånd och byråkrati. Allt stod på min man, men jag fick mycket hjälp av Inger Airasmaa som bor nära restaurangen. Hon är som en extra mamma.

Även svärmodern, som bor hos Gülnar har hjälp till med barnen och på restaurangen.

– Jag jobbar hela tiden, bara på måndagar är jag ledig. Då gör jag sådana saker som att fixa naglarna, gå till frissan och kollar i affärerna. Om jag hinner träffar jag kompisar, de flesta är landsmän som bor i Varberg.

ANNONS

På restaurangen gör Gülnar det mesta utan att baka pizzor. Det finns en anställd pizzabagare. Hon lagar den övriga maten på menyn, städar, diskar, serverar och sköter administration.

– Jag kommer att fortsätta, än så länge har jag inga andra planer. Ibland känns det tungt, men jag måste ha min försörjning och stamgästerna vill att vi är kvar.

Gülnar Albayrak driver Pizzeria Steakhouse i Tvååker.
Gülnar Albayrak driver Pizzeria Steakhouse i Tvååker. Bild: Lena Berglund

Lite om: Gülnar Albayrak

• Fyllde 40 år 16 juni.

• Bor: Norra Näs, Varberg.

• Gör: Driver Pizzeria Steakhouse i Tvååker.

• Familj: Två döttrar, 16 och 17 år, svärmor.

• Intressen: Modevärlden, parfym, skönhet samt är engagerad i ett barnhem som ligger i Gülnars hembygd i Bulgarien.

ANNONS