Grenåfärjan hänger löst i Varberg

Färjeförbindelsen mellan Varberg och Grenå är hotad. Sedan Varbergs kommun inte lyckats nå något avtal med Stena Line tyder det mesta på att färjan lämnar Varberg.

ANNONS
|

Sedan förra året har kommunen fört samtal med Stena Line för att få rederiet att acceptera en flytt av färjeläget till en ny terminal i Varberg.

Anledningen är ett stort stadsutvecklingsprojekt i Varberg, som bland annat innebär att hamnverksamheten ska koncentreras till Farehamnen. Här har färjan en central roll. Den måste vara borta från sin nuvarande plats vid årsskiftet 2019–2020 för att inte sätta fälleben för stadsutvecklingen.

Den nya färjeterminalen beräknas kosta 293 miljoner kronor. Varken Socialdemokraterna eller alliansen och Miljöpartiet i Varberg är beredda att betala terminalen med pengar från kommunkassan. Kommunen vill att Stena Line ska stå för notan.

ANNONS

–  Stena Line har vetat om att vi har ett stadsutvecklingsprojekt en längre tid, och att det innebär en flytt av färjeläget. De konkreta förhandlingarna startade förra året, säger kommundirektör Carl Bartler.

Stena Line vill inte säga någonting om förhandlingarna eller färjelinjens framtid.

”Vi för samtal dels med kommunen, dels internt på Stena Line och så länge det inte finns några beslut i frågan så är inte vi beredda att ge några ytterligare kommentarer i frågan, eftersom vi tycker att det leder till onödiga spekulationer. När beslut är fattat kommer vi gå ut med pressinformation och är då givetvis beredda att svara på frågor”, svarar Stena Lines presschef Jesper Waltersson i ett mejl.

ANNONS