Gravida inom vården byter arbetsuppgifter under pandemin

Gravida ska inte utsättas för covidsmitta. Därför har vårdpersonal som i vanliga fall jobbar patientnära behövt byta arbetsuppgifter, eller till och med sluta i förtid under pandemin.

ANNONS
|

Gravida som passerat vecka 20 räknas som riskgrupp för covid-19. De löper något högre risk för att bli allvarligt sjuka och att bli smittad ökar också risken för att föda för tidigt. Därför uppmanas gravida att vara extra försiktiga och inte utsätta sig för smitta, något som kan vara svårt om man jobbar inom vården.

Arbetsmiljöverket har redan slagit fast att gravida inte ska jobba med covidpatienter och att försiktighetsprincipen ska råda, det vill säga hellre fler skyddsåtgärder än för få. Men även personalen utanför covidvården riskerar att bli smittade i möten med människor, därför får gravid vårdpersonal ofta byta arbetsuppgifter eller ibland flyttas till en helt ny arbetsplats.

ANNONS

– Då omplaceras de ofta till administrativa arbetsuppgifter eller exempelvis telefonrådgivning. Region Halland har i de allra flesta fallen kunnat omplacera eller ge arbetsuppgifter som inte är direkt omvårdnad. Vi har inte haft särskilt många diskussioner med kommunerna men de har samma ställningstaganden, säger Vårdförbundet Hallands ordförande Margot Kamruddin som känner till flertalet fall då deras medlemmar som varit gravida ​fått nya arbetsuppgifter.

Otydliga kriterier för hur personalen ska hanteras

Det finns inga exakta direktiv för hur arbetsgivare inom vården ska agera när en anställd är gravid utan i varje fall görs en individuell bedömning. Detsamma gäller personal som ingår i en annan riskgrupp, men det ​har varit framförallt graviditet som varit orsaken till att medlemmar hört av sig till Vårdförbundet.

Flera av fackets medlemmar har upplevt att de övergripande riktlinjerna inte varit tillräckligt tydliga och inte förenklat situationen för varken medarbetaren eller chefen. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har ställt krav på att kriterierna ska förtydligas då det gjorts olika bedömningar på olika arbetsplatser där det borde gå likadant till.

LÄS MER:SKR kräver tydligare covidregler för gravida

Skyldiga att skydda den anställda

– När en medarbetare berättar för sin chef att hon är gravid finns en riktlinje om att man gör en risk- och konsekvensanalys tillsammans. Då ska det finnas en checklista för att man ska komma överens om vad det finns för arbetsuppgifter att ge till den medarbetaren som inte är förenat med risk för covidsmitta, säger Margot Kamruddin.

ANNONS

Hur tycker ni från fackets sida att arbetsgivarna i Halland har hanterat situationen?

– Jag backar tillbaka till att det är individuellt, det beror på var personen arbetat och hur förutsättningarna varit på just den enheten. I det stora hela har det fungerat bra utifrån de riktlinjerna som finns nu. Men det finns individer som det inte har fungerat för, då ​har vi gått in och haft möten med medarbetaren och arbetsgivaren ​för att hitta lösningar för de individerna utifrån de rutinerna som finns.

I de fall det inte gått att lösa en säker arbetsmiljö ska den gravida förbjudas att arbeta efter graviditetsvecka 20 och i stället hänvisas till försäkringskassan och graviditetspenning. I fallen då det går att omplacera den gravida är det dock inte alltid som det sker frivilligt.

– Vi har medlemmar som inte har velat bli omplacerade men då har arbetsgivaren en skyldighet att utöva försiktighetsprincipen, de är egentligen tvungna till det, säger Margot Kamruddin.

Gravida och covid-19

Folkhälsomyndigheten anser att gravida efter vecka 20 är en riskgrupp för covid-19.

Det finns studier som visar att gravida löper något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt.

Gravida som dessutom tillhör ytterligare någon riskgrupp, som fetma, diabetes eller högt blodtryck, bör vara ännu mer försiktiga då risken för allvarlig sjukdom kan öka i kombination med andra riskfaktorer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS