Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordisk alternativhöger. I mitten Christoffer Dulny, till höger Daniel Friberg. Bild ur onsdagens upplaga av Uppdrag Granskning. Bild: SVT/Uppdrag granskning
Nordisk alternativhöger. I mitten Christoffer Dulny, till höger Daniel Friberg. Bild ur onsdagens upplaga av Uppdrag Granskning. Bild: SVT/Uppdrag granskning

Global rörelse granskad av SVT

Onsdagens Uppdrag Granskning handlar om rörelsen Nordisk alternativhöger och dess internationella förgreningar.

I centrum för SVT:s granskning står Daniel Friberg och Christoffer Dulny, och deras projekt Nordisk alternativhöger, en extremhögerrörelse med kopplingar till den amerikanske högerextremisten Richard Spencer.

Nordisk alternativhöger är en del av Alt-right corporation, som bildades av Daniel Friberg tillsammans med amerikanske extremhögerprofilen Richard Spencer förra året. Gruppen strävar mot en vit etno-stat på norra halvklotet och vill skapa en global rörelse för att åstadkomma detta. Svenskarna Daniel Friberg och Christoffer Dulny framhålls som centrala för denna satsning.

Uppdrag Granskning fick bland annat följa med när de båda tittar på fotboll och firar Sveriges seger över Schweiz i fotbolls-vm i somras. Det hela utspelar sig på Gotland under Almedalsveckan.

Med på festen finns Andreas Feymark, avhoppad SD-politiker i Varberg som kandiderar i kommunvalet med egna nystartade partiet Allians för frihet. Han är också valsamordnare för Alternativ för Sverige, ett parti som han av tekniska skäl inte kunde kandidera för i riksdagsvalet.

På festen skålas det bland bland för att ”Svenskar är vita och landet är vårt”, och att ”Svea Rike” har tagit ännu en seger på vägen mot fler segrar i framtiden. Vidare uttalas det ”Säll seger! Säg säll seger och inget annat när SVT är här.”

I programmet deltar också Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo, som säger att:

– Vårt uppdrag handlar om de ideologiskt motiverade brott som begås i syfte att ändra samhällsordningen och där har vi brottsaktörer som vi kallar vit makt-miljön. Det här är en rörelse som vi inte inkluderar i den, men vi ser ändå allvarligt på det sätt som de för fram sina idéer och hur de påverkar den brottsaktiva delen.

Även Lisa Kaati, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, medverkar i programmet.

– De här grupperna är extremt duktiga på att linda in sitt budskap i något slags humor och satir och säga att ”ni förstår ju inte, det här är bara ett skämt”, säger hon.

Daniel Friberg är tidigare medlem i Svenska motståndsrörelsen (senare Nordiska motståndsrörelsen). Han driver också det högerextrema förlaget Arktos. Christoffer Dulny arbetade tidigare som politisk sekreterare på SD:s riksdagskansli.

Med på festen i Almedalen tillsammans med Feymark, Dulny och Friberg finns flera företrädare för Alternativ för Sverige, samt Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv som tillsammans drivit podcasten ”Ingrid och Conrad” på sajten Svegot (tidigare Motgift).

Det är Daniel Frändelöv som utbringar skålen med budskapet ”Svenskar är vita och landet är vårt”.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!