Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ghassan jobbar hellre än att glassa

”På sommaren är det jobb som gäller, då finns det inget annat.” Är man glassförsäljare och företagare ut i fingerspetsarna så är man. Men Ghassan Ghaziri glömmer en sak i hastigheten. Det finns ett måste vid sidan av businessen. Han rättar sig: ”Mammas tabouleh direkt ur kylskåpet en varm dag! Det smakar sommar för mig.”

Familjen Ghaziri kommer, som många andra falkenbergare med ursprung i Libanon, från staden Ghazir, tre mil norr om Beirut. Det är en kuststad, belägen mellan bergen och Medelhavet, som gör en liten bukt just här.

Barndomssomrar

Ghassan Ghaziri

År 1989, vid fyra års ålder, kom Ghassan med sin familj till Falkenberg från inbördeskrigets Libanon. Han växte upp på Västra Gärdet och är en riktig urfalkenbergare, som aldrig skulle flytta från stan frivilligt. Men barndomssomrarna – de tillbringades i Ghazir.

– Vi åkte när skolan tog slut och kom tillbaka ett par veckor innan den började. Målet var att umgås med far- och morföräldrarna. Det kom ner kusiner från hela Europa för att träffas.

Mycket släktumgänge, mycket mat, många kompisar, sol och bad. Så var sommarlivet. På förmiddagarna var han på ”kollot”, som erbjöd olika aktiviteter för halvstora barn. Det är han tacksam för i dag eftersom det slipade arabiskan, som han talar flytande och utan brytning.

Den sommar Ghassan skulle fylla 15 var det slut med barndomens lata dagar i Libanon.

– När alla andra önskade sig en moppe, då önskade jag mig en egen korvkiosk, skrattar han.

Driftig har han alltid varit. Från sex års ålder hade han sålt Bingolotter i tennisklubbens regi (och frallor vid sidan om – merförsäljning!) och därmed fått en massa coachning och försäljningsvana.

Nu letade Ghassan frenetiskt feriejobb inför sommarlovet men blev nekad överallt. Han var för ung.

När han fick ytterligare ett nej, från Tore Bergström som hade en korvvagn i stan, sa han till Tore ”Den dan du tröttnar på detta köper jag vagnen av dig”.

En månad senare var köpet klart.

– Jag hade ju haft försäljning på hela Västra gärdet. Det hade blivit en del pengar, säger Ghassan.

Han fick förstås hjälp av föräldrarna, som gick i borgen och hjälpte honom att transportera vagnen till och från dess plats på Rådhustorget.

När Ghassan tog över vagnen i maj hade han redan avtalat med Siaglass om strandförsäljning under sommaren. Det innebar att han hela lovet mellan åttan och nian – första sommaren han tillbringade i Sverige – sålde glass på dagarna och korv och bröd om nätterna.

Och på den vägen är det. När alla andra har chillat på stranden har Ghassan jobbat. Men det är inte något han har lidit av utan det är tvärtom det roligaste han vet.

– Mitt intresse är ju att jobba och träffa människor. Kompisarna har många gånger undrat vad jag håller på med, om jag inte ska med ut och festa istället. Men sen har de kommit ner och hängt runt kiosken så jag har kunnat umgås med dem ändå!

”Kiosken” är den omtalade glasskiosken på Skrea strand, som Ghassan slog upp samma år som han tog studenten.

Först var det nära att Ghassan inte fick bygglov. När han äntligen fått tillstånd för kiosken blev den nerbränd. Men nu är den återuppbyggd och sedan 2006 driver han dessutom en glassbar med gatukök i Ullared.

– På somrarna är det rätt bra tryck där. Är det dessutom en mulen dag vet jag att det blir riktigt mycket att göra. Då lämnar jag huset vid sex på morgonen. Jag försöker alltid öppna en halvtimme före utsatt tid. Sen rullar det på tills sista kunden har lämnat varuhuset. Det vet man aldrig riktigt när det blir…

Semester brukar Ghassan ta på vintern och ibland någon vecka i september. Då är det fortfarande full sommar i Libanon, ja till och med lite behagligare än i juli och augusti. I år har han dock planer på att bryta sig loss någon enstaka dag.

– Jag vill gärna hinna med att kolla på ett par matcher under Tennisveckan i Båstad och så säger kompisarna att de ska ta mig en dag eller två till någon stad i Sverige där jag aldrig har varit. En flyglektion hade inte heller varit så dumt, jag har funderat på att ta flygcertifikat.

Till sommarens projekt hör också en utbyggnad av vardagsrummet i villan på Östra gärdet. Där har Ghassan bott i ett år tillsammans med sin syster och föräldrarna. I grannhuset bor Stig, som Ghassan har känt och haft hjälp av sedan han tog över korvvagnen som 15-åring.

Där finns också grannen Kerstin.

– Det var hon som pratade med säljarna så att jag fick köpa huset. Hon var städerska på Tullbroskolan när jag gick där och jag, som alltid har varit pratglad och pratat med folk, brukade berömma henne för att hon gjorde det så fint på skolan. Sånt glömmer inte folk.

½ kilo bladpersilja

1 medelstor gul lök

4 medelstora tomater

1–2 citroner beroende på hur sura de är

1 nypa finmald bulgur

olivolja

salt

svartpeppar

Skölj bladpersiljan noggrant, rensa bort grova stjälkar och hacka den. Skölj och hacka tomaterna, finhacka löken. Blanda ingredienserna tillsammans med salt och peppar efter smak.

Pressa över citron och skvätt på olivolja. Avsluta med att strö ytterst lite bulgur av den allra finaste sorten över salladen. Sätt in i kylskåp.

Taboulehn kan serveras i ett blad isbergssallat eller vitkål och äts tillsammans med libabröd och gärna något grillat.

Tidig karriär. Första sommaren som Ghassan Ghaziri tillbringade i Sverige drev han sin egen glasskiosk. Nu har han också ett en glassbar med gatukök i Ullared.

Bild: Håkan Johansson

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!