Boris Lennerhov, vd Gekås Ullared, Jörgen Carlsson, delägare till Sko-Boo och Thomas Karlsson, ägare Gekås Ullared har gjort en ny storaffär.
Boris Lennerhov, vd Gekås Ullared, Jörgen Carlsson, delägare till Sko-Boo och Thomas Karlsson, ägare Gekås Ullared har gjort en ny storaffär. Bild: Gekås

Gekås köper Sko-Boo

I 50 år fanns det ett ”gentlemens agreement” mellan Gekås och Sko-Boos ägare. Den är bruten nu. Gekås AB har köpt Sveriges största skobutik.
– Det här har vi önskat i många år, säger avgående vd:n Boris Lennerhov.

ANNONS
|

Sko-Boo ligger som bekant strax utanför Gekås entré. Grundaren Bo Carlsson slog upp portarna 1969. Sex år tidigare hade Göran Karlsson öppnat Firma Ge-Kås Manufaktur. De båda var vänner och lovade varandra att inte starta konkurrerande verksamheter.

– En hederssak och det var klokt tänkt, menar Boris Lennerhov.

I dag driver Bos son Jörgen Carlsson det stora skoföretaget. Ingen annan enskild butik i Sverige säljer så många skor som Sko-Boo. På Gekås har man förstås varit sugen på att köpa den.

– Vi har gjort ständiga propåer och nu blir varuhuset komplett, säger Boris Lennerhov. Tiden var tydligen mogen för Jörgen Carlsson. Han har jobbat i företaget hela livet.

ANNONS

Vad fick Gekås betala?

– En hel del. Kanske för mycket medan Jörgen kanske tycker att det var för lite.

Jörgen Carlsson blir kvar som minoritetsägare under de kommande tre åren med en ägarandel på 30 procent. Han kommer att fungera som vd i det nya dotterbolaget Sko-Boo Sko AB och utveckla det tillsammans med Gekås Ullared.

Flyttar in 2022

Men det dröjer innan kunderna kan handla skor inne på Gekås. Det sker först i början av 2022 och då på en yta av hela 2 500 kvadratmeter. Fram till dess står skorna var i sin nuvarande butik.

”Det känns otroligt bra att skotraditionen här i Ullared kan växa och utvecklas under Gekås tak, säger Jörgen. Alla duktiga medarbetare från Sko-Boo stannar kvar i verksamheten och tillsammans kan vi skapa ett extremt bra utbud som lockar ännu fler besökare till Ullared.”, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS