Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets hallänning planerar att fira jul i Sälen i år, tillsammans med den närmsta familjen. ”Där kan vi sitta och titta ut på snödrivorna. Jag är hellre där i ett vinterlandskap än i skånskt eller halländskt gråväder...” Bild: Sanna Tedeborg
Årets hallänning planerar att fira jul i Sälen i år, tillsammans med den närmsta familjen. ”Där kan vi sitta och titta ut på snödrivorna. Jag är hellre där i ett vinterlandskap än i skånskt eller halländskt gråväder...” Bild: Sanna Tedeborg

Gekås vd Boris Lennerhov vinner pris

Gekås avgående vd Boris Lennerhov är Årets hallänning: ”Först och främst blev jag väldigt överraskad.”

LÄS MER: Se när Årets Hallänning korades!

Priset ”Årets hallänning” instiftades 2019 och redan då var Boris Lennerhov nominerad, dock utan att vinna. Vann i fjol gjorde istället Janne Andersson – men i år blev det alltså Boris tur.

– Det är jätteskojigt att få det här speciella erkännandet till följd av vad vi pysslat med här i Halland, och inte minst i Ullared. Jag är jätteglad. Men även om jag kanske är någon sorts frontfigur så får man inte glömma att vi är väldigt många som gör jobbet, säger Boris.

Tävlingen arrangeras av Marknadsföreningen i Halland (MiH) tillsammans med Hallandsposten och Hallands Nyheter. Övriga nominerade i år var pingislegenden Jörgen Persson, komikern Thomas Petersson, forskaren Frida Stranne, fotbollsspelaren Olivia Schough och artisten Per Gessle.

Läs mer: De kan bli årets hallänning

– Alla de här jättestarka kandidaterna var personer jag trodde skulle gå före mig. Så jag gick inte runt med några stora förhoppningar om att jag skulle vinna, säger Boris.

”Ett starkt företag i grunden”

Gekås år 2020 har naturligtvis präglats av coronapandemin. Boris Lennerhov är ändå nöjd med hur man har hanterat det hela. Trots att Gekås har tappat 300 miljoner kronor i resultat och 1,5 miljarder kronor i försäljning har företaget gått med vinst under året.

– Jag är stolt över att vi lyckats reda ut det här. Att vi klarat det beror på att vi är ett så starkt företag i grunden. Jag är stolt över hela vår starka organisation och över att vi lyckats hålla humöret uppe, trots de svåra tiderna.

Bild: Lina Salomonsson
Bild: Lina Salomonsson

Den fjärde januari tar Patrik Levin, med en bakgrund från Coop och Netto, över som vd för Gekås. Boris Lennerhov blir istället styrelseordförande.

– Det kanske var någon mening med att jag blev kvar som vd så länge som jag blev. Att komma in som ny under de förhållanden som varit under året hade inte varit lätt. Det är när det är kris en ledare verkligen prövas.

Hur blir man en riktigt bra vd?

– Det krävs att man är en trygg person med sunt förnuft. Man ska ha en empatisk talang och vara hyggligt ödmjuk inför sin omgivning. Sen måste man kunna multiplikationstabellen, det brukar vara en fördel.

– Med åren blir erfarenheten också viktig, och man ska alltid se till att ha roligt på jobbet. Dessutom bör man vara rättvis och konsekvent. Och så får man inte vara feg, alltför många chefer är fega i vårt land.

Årets hallänning

Årets hallänning utsågs i år av en expertjury från MiH, Hallandsposten och Hallands Nyheter.

Motiveringen till Boris Lennerhovs nominering:

”Välkänd och framgångsrik vd för Skandinaviens största varuhus och besöksmål Gekås Ullared. Den livsgärning som Boris gjort som entreprenör, inte minst i Halland, är det inte många som kan sätta upp på sitt CV. Som VD för Gekås Ullared har han gjort Halland känt innanför och långt utanför landets gränser. Boris energi för företagande, hans idérikedom om nya projekt är vida kända. Hans personlighet och att han hela tiden står stadigt med fötterna på jorden är beundransvärd.”

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!