Gekås-Görans okända Bornholmsbutik

På semesterresan upptäckte laholmaren Folke Gustafsson en liten kvartersbutik med en välkänd logga.

ANNONS
|

1991 skulle Folke Gustafsson och hans fru, som till vardags bor i Laholm, fira Folkes 50-årsdag. Det gjorde de genom att åka till Rönne på den danska ön Bornholm. När de promenerade runt i stan fick de se en bekant syn.

– Där fanns en liten butik med en Gekås-logga och jag tänkte bara - vad är detta? säger Folke Gustafsson.

Han ville ta reda på hur det hela låg till och gick in i butiken och frågade personalen. Det handlade om att Göran Karlsson, grundaren till turistmagneten Gekås i Ullared, hade öppnat butiken på Bornholm för att kunna köpa ett hus på ön.

ANNONS

– Det visade sig att han och hans familj hade hyrt ett hus på Bornholm under en längre tid som de ville köpa. Men i Danmark krävs det att man till exempel driver ett företag eller har släkt i landet om man som utlänning ska få köpa ett hus. Så därför hade Göran Karlsson startat den här butiken, säger Folke Gustafsson.

Den lilla butiken var indelad i två avdelningar - en för barnkläder och en för foto.

– Det var samma gula etiketter i butiken som på Gekås. Jag köpte en kikare, för jag hade glömt att ta med en. Det måste ju vara en dröm för ett litet samhälle att ha en Gekåsbutik, det är ju som Ikea, säger Folke.

Lina Eliasson, som är dotter till Göran Karlsson, minns att hennes pappa hade en verksamhet på Bornholm men inte hur länge den var i drift.

– Ja, det var någon verksamhet där, men jag vet inte om det var en Gekåsbutik direkt. Det var nog iallafall väldigt kortvarigt. Jag var så liten då så jag minns inte så bra, men pappa hade många danska affärsbekanta, säger hon.

Huset på Bornholm har familjen inte kvar och inte heller den lilla kvartersbutiken i Rönne går att hitta längre. Men det har blivit ett roligt minne för Folke.

ANNONS

– Jag blev lite chockad när jag såg butiken. Om jag i dag frågar folk om de vet om att Gekås har funnits i utlandet är det aldrig någon som har hört talas om det.

ANNONS