Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gå på upptäcktsfärd i HP:s arkiv!

Hur såg din egen födelseannons ut? Har det verkligen spelats VM-matcher på Örjans vall? Och var höll Gyllene tider sin första konsert? Svaren finns troligtvis i Hallandspostens digitala arkiv. Nu kan du lära dig mer om hur enkelt det är att söka där.

Måndagen den 24 oktober bjuder Hallandsposten, Föreningen Gamla Halmstad och Halmstads kommun in till en kväll kring tidningsarkivets underbara värld, som numera finns tillgängligt på nätet.

– Jag kommer att berätta om bakgrunden till vårt digitala arkiv och ge lite exempel på hur journalistiken har förändrats genom åren. Det jag tycker är mest intressant är att tidningsarkivet ger en ögonblicksbild av hur saker uppfattades just då. De som skriver historieböcker har ju haft facit i handen, säger HP:s chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Anders Bergenek från Föreningen Gamla Halmstad är inne på samma spår. Under kvällen kommer han att berätta om sin egen användning av tidningsarkiv och hur de hjälpt honom att beskriva det historiska Halmstad.

– Arkivet är en fantastisk källa till information, även om man får ta uppgifterna med en nypa salt. Och det är fascinerande att se hur perspektivet har förändrats. I dag utgår vi ofta från vad vanligt folk tycker och ställer överheten till svars. Förr var det polismästaren och landshövdingen som berättade hur saker och ting låg till, och de fick aldrig några följdfrågor.

HP:s marknadskoordinator Helena von Mentzer kommer avslutningsvis att ge en snabbkurs i hur man söker i det digitala arkivet.

– Jag kommer bland annat att visa hur man använder sökord på ett bra sätt, så att man slipper få för många träffar. Jag visar också hur man kan söka på tidsintervaller, ett datum eller ett ämne, berättar hon.

Hallandsposten grundades redan 1850 och det digitala arkivet går än så länge tillbaka till 1931. 

– Drömmen är förstås att kunna gör allt tillgängligt, säger Viveka Hedbjörk.

Arkivkvällen hålls på Stadsbiblioteket i Halmstad. Anmäl dig här!

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här