Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Sofia Myhrman

Fyra hästar skurna – tvingades avlivas

Under våren har totalt fyra hästar i Varbergstrakten skurits med vasst föremål när de har befunnit sig i sina hagar. Samtliga hästar tvingades avlivas på grund av sina skador. Nu uppmanar polisen hästägare i området att vara vaksamma.

ANNONS
|

Polisen i Varberg har fått in anmälningar från tre olika tillfällen och från två olika adresser. Den första händelsen, som inkom till polisen i veckan, inträffade den 7 januari i år. Ägaren upptäckte en sårskada på hästens ben som hade uppkommit på okänt sätt. Skadorna var så pass omfattande att hästen tvingades avlivas.

– De tror inte att det har funnits något i hagen som kan ha orsakat det, säger polisens stationsbefäl i Varberg.

Under våren har det inkommit en liknande anmälan från samma adress.

Liknande händelse – på annan adress

I veckan inkom ytterligare en anmälan om två skadade hästar på en annan adress. Någon gång mellan den 3 och den 4 juni ska två hästar i samma hage ha fått allvarliga skador. Efter kontroll av hagen ska det inte ha funnits några föremål som kan ha orsakat skadorna. Det är även verifierat av veterinär att skadorna har uppkommit av ett vasst föremål.

ANNONS

– De togs till veterinär och där togs beslutet att de omgående behövde köras till djursjukhus. Skadorna var så allvarliga att hästarna fick avlivas, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson för region väst.

Utreds som djurplågeri

Händelserna utreds som djurplågeri. Enligt Anna Göransson rör det sig om ett brott som oftast sker sommartid. Hon menar att det inte är ett vanligt förekommande, men att det förekommer. Polisen vill nu uppmana personer i närområdet att kontakta 114 14 vid iakttagelser som kan kopplas ihop med det inträffade.

– Vi vill också att man är vaksam och har god uppsikt över sina hästar. Det är ändå fyra hästar i Varbergsområdet som har utsatts den här våren. Det är klart att vi ser allvarligt på det, säger Anna Göransson.

ANNONS