”Det vi har kunnat se över tid är att andelen hallänningar som har antikroppar har ökat, men det säger ingenting om hur det ser ut i hela befolkningen”, konstaterar Anders Åkvist, chefläkare på Region Halland.
”Det vi har kunnat se över tid är att andelen hallänningar som har antikroppar har ökat, men det säger ingenting om hur det ser ut i hela befolkningen”, konstaterar Anders Åkvist, chefläkare på Region Halland. Bild: Region Halland och Jari Välitalo

Fyra av tio testade hallänningar har antikroppar

Över 32 000 antikroppstester hann genomföras i Halland innan Region Halland på torsdagen stängde den dörren. Veckan dessförinnan hade nästan fyra av tio testade antikroppar, men enligt regionens chefläkare säger det inget om hur stor andel av hallänningarna som redan haft covid-19.

ANNONS
|

– Det vi har kunnat se över tid är att andelen hallänningar som har antikroppar har ökat, men det säger ingenting om hur det ser ut i hela befolkningen. De som gjort antikroppstester är förmodligen personer som misstänker att de haft covid-19.

Det var den 1 oktober förra året som Region Halland öppnade upp för hallänningarna att testa om de redan genomgått sjukdomen genom ett så kallat antikroppstest. Redan då fanns dock en viss tvekan kring hur testresultatet skulle användas.

”Antikroppstesterna är mer ett erbjudande till de som känner att de har nytta av att veta om de har utvecklat immunitet. Kanske har man en nära anhörig som tillhör en riskgrupp och som man då skulle kunna träffa mer”, förklarade smittskyddsläkare Maria Löfgren då.

ANNONS

Läs även: Regionen öppnar upp för antikroppstestning

Andelen med antikrioppar ökat

Första veckan var gensvaret stort hos hallänningarna och över 2 000 genomfördes. Bara drygt en av tio, 11 procent, fick dock bekräftat att man hade antikroppar. Sedan dess har intresset för testerna sakta men säkert dalat och har de senaste veckorna legat mellan 600 och 800.

Andelen som fått ett positivt provsvar har dock hela tiden ökat och var förra veckan 37,6 procent. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten hade Halland då den tredje högsta andelen positiva testsvar i landet. Den totala andelen positiva provsvar i Halland, sedan testningen startade, slutar dock på strax under 18 procent.

Testverksamheten nu stängd

I en ny rekommendation konstaterar Folkhälsomyndigheten att antikroppstesterna har ett begränsat värde på individnivå och att man från 1 april inte kommer att ersätta regionerna för bred antikroppstestningen. Region Halland stängde därför sin testverksamhet från samma datum.

Läs mer: Region Halland slutar erbjuda bred antikroppstestning

Antikroppstestningen kommer däremot att fortsätta användas vid medicinska behov och för att kartlägga immunitet i olika studier.

– Folkhälsomyndigheten gör en del undersökningar, men resultaten är ju inget som direkt påverkar hanteringen av pandemin, konstaterar Anders Åkvist.

ANNONS