Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/36

Fullt utvecklad brand i industrilokal

En industrilokal, en gammal gjuteribyggnad, i Veddige började brinna under lördagskvällen. Branden släcktes sent på kvällen, men blossade upp igen under morgonen.

Larmet om branden kom in till SOS klockan 20.34 på lördagskvällen. En gammal gjuteribyggnad i betong på Syllingevägen i Veddige utanför Varberg stod i brand.

– Det är en lokal på 1 000 kvadratmeter där det var en fullt utvecklad brand, säger Andreas Karlsson, inre befäl hos räddningstjänsten.

Totalt 15 enheter från räddningstjänsten kallades till platsen för att bekämpa branden. Göteborgsföretaget Idala Markprodukter, som tillverkar, säljer och anlägger murar, marksten, granit och betongvaror, håller till i fastigheten.

Martin Söderberg äger och driver Idala Markprodukter som äger fastigheten.

– Det var tur att brandkåren var duktig på att släcka, säger han och vill inte kommentera händelsen ytterligare.

Släckningsarbetet pågick i ungefär två timmar och branden var därmed släckt vid 22.30 på lördagskvällen.

– Det är diverse grejer som har brunnit inne i byggnaden. Någon husbil och någon vanlig bil som har stått parkerade. Själva byggnaden i sig är helt i betong så det är inte mycket brännbart där, säger Andreas Karlsson.

En del smällar hördes från byggnaden under tiden som det brann. Det lär ha berott på gasolflaskor som fanns inne i lokalen, men det ska inte ha utgjort någon större fara.

Blossade upp igen under morgonen

Området var under bevakning efter att räddningstjänsten lämnat platsen sent på lördagen. Under söndagsmorgonen blossade branden upp igen. Larmet inkom strax innan klockan 06.

– Det var en glödbrand uppe i takkonstruktionen som blossade upp nu på morgonkvisten, säger Andreas Karlsson.

Glödbranden i taket blev en utvecklad brand, men vid 07.45-tiden rörde det sig inte längre om öppna lågor, enligt inre befäl.

– Man river upp och kör med värmekamera för att leta efter glöd.

Räddningstjänstens enheter från Veddige och Varberg, med totalt elva brandmän, var på plats till en början. Eftersläckningsarbetet skulle, enligt den första prognosen, pågå till klockan nio men var avklarat först klockan 10.30.

Vid 11-tiden på söndagsförmiddagen är endast räddningstjänstens styrka i Veddige kvar vid lokalen.

– De ska ha rondering under hela dagen för bevakning. Det är svårt i en sådan gammal byggnad. Man måste bevaka det under en tid så att det inte blossar upp igen. När natt går över till dag kan det tillkomma mer vind och det är många grejer som kan påverka, säger Thomas Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Polisen inväntar teknisk undersökning

Enligt polisens presstalesperson, Thomas Fuxborg, var även polisen på plats under söndagsmorgonen. När släckningsarbetet är klart kommer området att spärras av för en teknisk undersökning.

– Då får vi se inte den kan vara anlagd eller inte. En förundersökning gällande mordbrand har enligt rutin inletts, säger han.

Då platsen behöver svalna kan den tekniska undersökningen inte påbörjas förrän under måndagen.

– Teknikerna är beställda och kommer att åka dit i morgon för att undersöka platsen, säger Fuxborg.

Brand Veddige Bild: Håkan Johansson
Brand Veddige Bild: Håkan Johansson

Räddningsledaren: ”Inga problem med rökspridning”

Enligt HN:s reporter på plats är flera brandmän, vid 9.30-tiden, uppe på taket och inspekterar byggnaden. Räddningstjänstens räddningsledare, Lars-Göran Bengtsson, berättar att de var uppe med så kallade höjdfordon och att de snabbt fick koll på branden.

– Det här är en insats som har gått bra. Vi fick snabbt koll på branden. Första styrkan på plats gjorde ett mycket bra jobb, säger han och fortsätter:

– I byggnaden finns en utbrunnen bil och en utbrunnen husvagn. Där har vi haft en brand, sedan om det var där det startade eller inte… Det vet jag inte.

När larmet kom in på lördagskvällen hade räddningstjänsten fått uppgifter om att det var lågor och kraftig utveckling i byggnaden, som ligger mitt emot Eson pac på Syllingevägen. Veddigestyrkan var först på plats och fick sedan hjälp av styrkor från Varberg, Skällinge, Värö och Falkenberg.

– De lyckades slå ner branden utifrån och fick snart slagit ner branden.

– Vinden har varit snäll och vi har inte haft några problem med rökspridning, säger Lars-Göran Bengtsson.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!