Fortsätt spara vatten – duscha som Gunde

Vattenförbrukningen är fortfarande för hög och Laholmsbuktens va uppmanar folk att Gunde-duscha

ANNONS
|

Henrik Kellgren som är avdelningschef för vattenproduktionen på Laholmsbuktens va gick nyligen ut med en uppmaning till allmänheten om att spara på vattnet, då grundvattennivåerna ligger upp till två meter under det normala.

Nu kommer en ny vädjan till allmänheten i Laholms och Halmstads kommuner.

– Det är väldigt torrt för att vara så här tidigt på säsongen. På kort sikt spelar det ingen roll om det börjar regna, det är så torrt i markerna att växtligheten kommer att suga upp allt vatten. Kommer det mycket regn är det naturligtvis bra på lång sikt för grundvattennivåerna, säger han.

Laholmsbuktens va har sett en effekt av att allmänheten sparar på vattnet. Men det räcker inte.

ANNONS

– Vi ser att reservoarerna fylls på snabbare under natten sedan vi gick ut med vår första vädjan. Men det ska ta fyra timmar att fylla reservoaren och just nu tar det sex, säger Henrik Kellgren.

Att det går långsammare än vanligt beror på att vattenförbrukningen fortfarande är för hög.

– När det är varmt så ökar vattenförbrukningen. Man kanske duschar både morgon och kväll exempelvis, säger Henrik Kellgren.Lösningen på det heter att Gunde-duscha.

– Gunde Svan försökte spara tid i duschen när han tränade som mest, och gjorde det till en utmaning att duscha så snabbt så möjligt. Vi vanliga kanske inte klarar det lika snabbt, men att korta ner duschen är ett bra sätt att spara vatten, säger Henrik Kellgren och fortsätter:

– Vi har ungefär 100 000 kunder i vårt område, och om varje kund sparar en liter så blir det sammanlagt 100 kubikmeter.

Om problemen fortsätter så införs bevattningsförbud. Skulle inte det heller räcka så uppstår vattenbrist, och då ska Laholmsbuktens va prioritera människors liv och hälsa samt brandvatten, alltså släckningsvatten om det börjar brinna.

– Vi har också ansvar för sjukvården, som är vattenkrävande. En intensivvårdsplats använder ungefär 500 liter vatten per dygn.

ANNONS

Fakta: Gundes duschrekord

När Gunde Svan tränade som mest försökte han spara tid genom att duscha så snabbt som möjligt.

1 minut och 23 sekunder är Gundes rekordtid. På den tiden hann han klä av sig, duscha och tvätta håret samt klä på sig igen. Han använde n lång handduk och bra torkteknik.

ANNONS