Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare Region Halland

Fortsatt minskning av covid-19 i Halland

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att minska i Halland. Minskningen är dock inte lika omfattande som veckan innan. — Vi hoppas att folk inte börjar ge upp och slarva för tidigt, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

ANNONS
|

463 personer bekräftades med covid-19 i Halland under vecka 20. Trots att det är 48 färre konstaterade fall än förgående vecka har minskningen minskat jämfört med vecka 18 och 19.

— Man ser att det minskar men minskningstakten har avtagit litegrann. Man hoppas att det inte är tecken på att minskningen stannar upp, säger Maria Ryberg Mo.

Bild: Region Halland

Tidigare under våren var Region Halland en av de regioner med högst smittspridning i Sverige. De senaste tre veckorna har regionen dock legat lågt jämfört med övriga regioner. Under vecka 20 var smittspridningen i Region Halland tredje lägst i landet.

Orsaken till minskningen är flera, menar smittskyddsläkaren.

ANNONS

— Bland annat är det färre som är mottagliga för smitta. Dels har vaccinationerna ökat och dels för att många genomgått en infektion, säger Maria Mo Rydberg.

Hon fortsätter:

— Vi smittspårar närkontakter med. Det bryter smittspårningskedjorna i ett tidigare skede och det har också bidragit.

Smittskyddsläkaren säger att det finns en farhåga kring att folk ska ge upp och börja slarva för tidigt nu när smittspridningen minskat.

— Vi är många som inte är lika mottagliga för smitta, men vi har inte uppnått en flockimmunitet än. Om folk börjar leva som vanligt finns det risk för att smittspridningen tar fart. Det är fortfarande viktigt att man inte lever som vanligt, utan att man följer råd och restriktioner.

Fakta: Smittspridning

Antal bekräftade covid-19-fall i Halland den 19 maj (jämfört med den 11 maj):

Kungsbacka 8 383 (+134)

Varberg 8 001 (+85)

Falkenberg 5 325 (+67)

Halmstad 12 336 (+208)

Hylte 1 274 (+12)

Laholm 2 770 (+18)

Utanför Halland 993 (+18)

Totalt 39 022 (+574)

Källa: Region Halland

ANNONS