Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Arkiv
Bild: Arkiv

Fortsatt hög smittspridning i Halland

De halländska invånarna följer inte rekommendationerna i tillräckligt hög utsträckning. Smittspridningen i Halland är fortsatt hög och sprider sig bland yngre.

De senaste siffrorna från Region Halland visar 280 nya fall av coronasmitta det senaste dygnet. På nationell nivå pratar man om en tredje våg, och Halland är inget undantag.

– Vi kan bara konstatera att vi är inne i en ökning igen och var den kommer att sluta vet vi inte. Vi kan alltid få en högre smittspridning även om den är hög. Vi säger nationellt att vi är inne i en tredje våg och det är för att tendensen ser likadan ut över hela landet, säger Johanna Weichel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, och fortsätter:

– Det som är oroande för Halland är att vi startade den här ökningen från en hög platå.

Weichel-Steier konstaterar att det nu finns en hög risk för att bli smittad i Halland, och att smittspridningen endast beror på att folk inte har hållit tillräckligt med avstånd.

– Även om det kan kännas som att vi upprepar råden hela tiden så är det viktigt att följa rekommendationerna. Det är samma råd som fungerar mot att bli smittad. Uppenbarligen har man inte följt råden i tillräckligt hög utsträckning.

Den fortsatt höga smittspridningen kryper nedåt i ålder och innebär, enligt Weichel-Steier, att vi redan nu kan se en effekt av vaccinationerna.

– Även om vi har hög smittspridning sker den bland yngre som inte riskerar att bli lika svårt sjuk eller dö.

Covid-19 i Halland senaste dygnet:

Konstaterade fall: 24 374 (+280)

Medelålder fall: 40,8 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19: 36 (-4)

Varav inlagda på IVA: 4 (+2)

Antal avlida med covid-19 sedan pandemins start: 273 (+/-)

Medelålder avlidna: 84,6 år

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här