Sedan i onsdags har 287 nya fall av covid-19 i Halland rapporterats in.
Sedan i onsdags har 287 nya fall av covid-19 i Halland rapporterats in.

Fortsatt hög smittspridning i Halland

Nu har Halland haft särskilda restriktioner i en och en halv vecka. Trots det så är smittspridningen fortsatt hög i länet och sedan i onsdags har tre nya dödsfall rapporterats in.

ANNONS
|

Smittspridningen beskrivs som fortsatt hög i Halland. Än så länge har de skärpta restriktionerna inte fått någon effekt. Sedan i onsdags har 287 nya fall av covid-19 rapporterats in.

– Vi hade hoppats kunna se en effekt av de nya skärpta restriktionerna redan nu men först nästa vecka kan vi säga med större säkerhet, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Även om smittspridningen är fortsatt hög ser det fortsatt förhållandevis bra ut på regionens sjukhus. I dagsläget finns det tolv patienter som vårdas för covid-19, ingen av dem på intensivvård.

– Just nu finns det resurser att klara de fall som kommer in men det är för tidigt att ropa hej än. I de flesta fall dröjer det upp till en vecka in i sjukdomen innan de blir så sjuka att de är i behov av vård. Fortsätter den här branta kurvan kan de bli tufft, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS

Johanna Wiechel-Steier säger också att det är Folkhälsomyndigheten som tar beslut om de skärpta restriktionerna ska förlängas. Men om de inte ser en minskning i smittspridningen under nästa vecka så kommer det förmodligen bli aktuellt med en förlängning.

– Vi ser att smittan sprids i alla sammanhang där människor träffas så egentligen borde de ha räckt med de restriktioner som redan fanns. Men får vi inte ett stopp på spridningen kan det bli aktuellt med en förlängning, säger hon.

Som störst är smittspridningen fortfarande i de norra delarna av Halland. Av de 287 nya fallen är 82 hemmahörande i Kungsbacka, följt av 71 fall i Halmstad och 66 i Varberg.

Sedan den senaste uppdateringen från Region Halland i onsdags har ytterligare tre personer avlidit med covid-19, totalt 94 dödsfall. Under hela coronapandemin har totalt 4860 personer i Halland bekräftats smittade.

Konstaterade fall per kommun (uppdaterad 13/11)

Kungsbacka:1194 (+82)

Varberg:1144 (+66)

Falkenberg:457 (+29)

Halmstad:1286 (+71)

Hylte:98 (+5)

Laholm:308 (+16)

utanför Halland:373 (+18)

Siffrorna inom parentes visar antalet nya fall sedan onsdagen den 11 november. Totalt har 287 nya covidfall bekräftats sedan dess.

Källa: Region Halland

LÄS MER:Mörka trenden fortsätter – nytt corona-rekord i Halland

LÄS MER:Ny toppnotering i antal coronafall på en dag

ANNONS