Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samtliga kommuner i länet anger att det råder bostadsbrist i centralorterna. Bild: Jari Välitalo
Samtliga kommuner i länet anger att det råder bostadsbrist i centralorterna. Bild: Jari Välitalo

Fortsatt bostadsbrist i centralorterna i Halland

Länsstyrelsens årliga rapport om bostadsmarknaden i länet visar att det råder fortsatt bostadsbrist i samtliga centralorter i Halland. Bristen slår extra hårt mot särskilda grupper, så som nyanlända och ungdomar.

Varje år sammanställer Länsstyrelsen i Halland en så kallad bostadsmarknadsanalys, som i stor omfattning grundar sig på kommunernas svar i Bostadsmarknadsenkäten 2020. Kommunerna svarade på enkäten i slutet av 2019 och i början på 2020, alltså innan coronapandemin slog till. Hur pandemin eventuellt påverkar bostadsmarknaden är, enligt analysen, svårt att svara på i dagsläget.

Under 2019 fick Halland 4 496 nya invånare, och alla kommuner i länet ökade sin befolkning, utom Hylte. Enligt länsstyrelsens analys anger dock samtliga kommuner att det råder bostadsbrist i centralorterna. Under förra året färdigställdes 1 629 bostäder i länet, där drygt hälften av dessa var hyresrätter.

Analysen visar att bristen på bostäder slår extra hårt mot särskilda grupper i samhället, så som ungdomar och nyanlända. Detta eftersom boenden som nyproduceras är dyra, och därför inte kan efterfrågas av dessa grupper. Efterfrågan på bostäder generellt är större i städerna och längs kusten än i inlandet, och allt som byggs är i princip uthyrt eller sålt när det står klart.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här