Fortsatt blåsigt – SMHI varnar för vind och högt vattenstånd

Det har minst sagt varit en blåsig helg, och ännu är det inte över. Den kraftiga vinden håller i sig och SMHI har utfärdat klass 1-varningar för både vind och högt vattenstånd i Kattegatt i kväll.

ANNONS
|

Håller man sig på land behöver man inte vara alltför orolig när det kommer till kvällens busväder. Det blir som allra värst ute till havs.

– Det är en del skurar som drar förbi vårt område och det kan bli ganska blåsigt vid kusten, men det är framför allt ute till havs, säger Moa Hallberg, jourhavande meteorolog hos SMHI.

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kuling samt för högt vattenstånd i Kattegatt.

– Det blåser sydvästlig vind och vinden gör att vattnet drar mot kusten, vilket ger ett högt vattenstånd. Det finns då risk att småbåtsbryggor och kajer allra längst ut vid kusten kan översvämmas, säger Moa Hallberg.

ANNONS

Det finns dock en ljusning i mörkret. Ju längre veckan går, desto mer kommer vinden att mojna. Men det är inte riktigt läge att hoppas på några högre temperaturer ännu.

– Inte sådan värme som för någon vecka sedan, i alla fall. Det är fortsatt ostadigt och lite svalare. Det kommer fortsätta blåsa under tisdagen, men inte lika mycket som tidigare. Sedan avtar det under veckan.

Men även om det kanske känns lite kyligt för att vara juli månad så kanske det kan vara uppmuntrande att vi är långt från att slå några köldrekord här i södra Sverige. Köldrekordet för Götaland uppmättes natten till den sjunde juli 1917. Då var det 3,5 minusgrader i Eckersholm i Småland och ytterligare tio mätstationer i Götaland rapporterade minusgrader.

ANNONS