Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fortsatt ökning av antalet nya covidfall i Halland

Coronasmittan verkar vägra släppa greppet om Halland. En summering av förra veckans siffror visar på en svag, men fortsatt ökning och 1 168 nya fall.
– Den bild vi får är att smittspridning ligger på en förhållandevis hög platå, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

Sedan slutet av november har Halland inte haft färre än 1 000 nya fall per vecka. Att ”veckorekordet” fram till början av november låg på 240 fall visar på skillnaden mellan första och andra vågen av coronasmittan.

Värst var läget direkt efter jul och nyår, med 2 115 konstaterade fall under årets första vecka. Därefter sjönk antalet fram till början av februari, men har under vecka 6 och 7 sakta ökat igen. Förra veckans 1 168 nya fall innebär en liten ökning med 13 fall.

Läs även: Jakten på det muterade viruset

Flest nya fall i Halmstad

Tittar man på smittspridningen på kommunnivå så har Halmstad fortfarande i särklass flest nya fall. Mellan den 10 och 17 februari rapporterades 394 fall i Halmstad, följt av 261 i Kungsbacka, 201 i Falkenberg och 200 i Varberg. Från Laholm rapporterades under denna period 46 nya fall och från Hylte 35.

Fortfarande väntar Region Halland på svar på de analyser som görs i Tyskland kring hur stor andel av de halländska fallen som orsakats av muterade varianter av coronaviruset.

Allt färre äldre smittas

När kan vi då förväntas se en effekt av den pågående vaccinationen? Maria Löfgren tycker sig redan se en skillnad:

– Vi ser att antalet fall bland äldre minskar successivt sedan årsskiftet. Sedan en vecka tillbaka så har alla på särskilda boenden, som så önskat, vaccinerats med två doser. Vi är ännu inte klara med båda doserna för de som har hemtjänst eller hemsjukvård.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här