Hur stor är risken att någon i en folksamling på 5, 10 eller 500 personer är smittad av covid-19 just där du bor? Amerikanska forskare har tagit fram en karta som visar just det.
Hur stor är risken att någon i en folksamling på 5, 10 eller 500 personer är smittad av covid-19 just där du bor? Amerikanska forskare har tagit fram en karta som visar just det. Bild: Bengt Kjellin

Forskarnas karta visar risken för att någon är coronasmittad på middagen eller konserten

Hur stor risk är det att någon i sällskapet bär på coronaviruset om du bjuder hem fem personer på middag någonstans i Västra Götalands län? Eller om du bjuder hem tjugo personer och bor i Halland? Amerikanska forskare ger oss svaret.

ANNONS
|

Flera utbrott och större smittspridningar har kopplats till större evenemang eller kalas under pandemin. Många länder i världen har också satt in skarpa restriktioner som handlar om att just begränsa hur många som får samlas på en plats.

I Sverige, och många andra länder, har diskussionerna om hur många personer som ska tillåtas på allmänna sammankomster gått heta. Regeringen införde i början av mars förbud på sammankomster med fler än 500 deltagare, den siffran krympte några veckor senare till 50 och nu är den nere på åtta. Men hur stor risk det är att någon i en grupp med en viss storlek har covid-19 just nu?

ANNONS

Amerikanska forskare har tagit fram en karta som visar just det. Det är Joshua S. Weitz och hans forskarteam på Georgia Institute of Technology som vill att människor enklare ska förstå hur risken ser ut i deras land eller region. Resultaten, som beskriver deras arbete har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature human behaviour.

LÄS MER:De utökade råden i Halland föreslås förlängas till lucia

”Något vi kan föreställa oss”

De har använt sig av siffror över antalet inrapporterade fall, från Folkhälsomyndigheten när det gäller Sverige, och räknat in ett troligt mörkertal för orapporterade fall.

– Statistik, som antal fall per 100 000 invånare eller antal positiva testresultat, är inte en del av vår vardag. Men att vara en del av en grupp på 5, 10, 20, 50 eller 500 personer är något vi kan föreställa oss, som att bjuda in till en middag, gå till en bar, lyssna på musik eller gå på stora fotbollsmatcher, säger Joshua S.Weitz.

I USA har de närmast högtiden Thanksgiving i tankarna, men Joshua S.Weitz och hans kollegor lägger till fler och fler länder till kartan med hjälp av nationell hälsodata som uppdateras regelbundet.

– Jag hoppas att det här kan vara användbart i Europa, i länder som Sverige, när vi närmar oss helger som vinterlovet då vi brukar samlas inomhus under en längre tid. Speciellt över generationsgränserna, då det är en stor risk för fler allvarliga fall, säger han.

ANNONS
Joshua S. Weitz, forskare på Georgia Institute of Technology.
Joshua S. Weitz, forskare på Georgia Institute of Technology. Bild: Rob Felt

Skillnad på olika typer av samlingar

Joshua S.Weitz poängterar att risken för att någon i en grupp är smittad, som kartan visar, inte är samma sak som risken för att bli smittad.

– Naturligtvis är det skillnad på om 50 personer träffas och sitter på sina egna picknickfiltar i en park, jämfört med om 20 personer träffas inomhus utan mask och äter tillsammans. Då är det högre risk för spridning under den mindre samlingen på grund av dess natur, säger han.

De strävar efter att få folk att förstå den verkliga risken med sociala sammankomster och agera utifrån det. De hoppas att ett samhälle som är mer välinformerat också är säkrare.

– Människor kan ta steg i rätt riktning, som att bestämma sig för att inte medverka på en sammankomst, minska antalet deltagare, använda mask eller till och med träffas utomhus, säger Joshua S. Weitz.

Källa: Covid-19 Event Risk Assessment Planning Tool Joshua Weitz / Clio Andris Georgia Institute of Technology

ANNONS