För Hans Börjesson spelar hemmet stor roll

Hans Börjesson i Grubbegården utanför halländska Kungsäter bor lika vackert som speciellt. Känsla och äkthet är viktigt för honom.
– Här känner jag att jag verkligen hör hemma.

ANNONS
|

Den som stiger in i Hans hus kan inte annat än häpna. De rymliga ljusa rummen återspeglar husets historia. Äldsta delarna är troligen från tidigt 1700-tal eller kanske rent av slutet av 1600-talet, och troligtvis gjordes påbyggnaden och en utbyggnad under 1800-talet. Här har Hans sina rötter.

– Möblerna har jag fått ta över från olika släktingar, jag har fått välja det jag har velat ha. Jag tycker att de passar bra här.

Båda våningarna har samma stil, utom rummet närmast trappan på övervåningen som fått en modern inredning med en bekväm ny soffa, tv och tv-bänk.

Hans Börjesson i sitt lantkök.
Hans Börjesson i sitt lantkök. Bild: Dick Gillberg

Hans är utbildad fritidspedagog och teaterpedagog. Nu när han fyller 40 pågår den historiska vandringsföreställningarna ”Marias resa” i Stättared som han har regisserat. Det är teatersällskapet Ebbe som spelar.

ANNONS

– Jag älskar sången En kungens man av Björn Afzelius som föreställningen Marias resa är en vidareutveckling av. Det har varit kul att regissera.

Något stort födelsedagsfirande tänker Hans inte ha, utan det blir lite mindre bjudningar senare. Trots sitt stora intresse för teater och att stå på scen gillar han inte att som privatperson att vara i centrum.

– Konstigt nog är jag egentligen ganska blyg. Det är annat när jag har en yrkes- eller teaterroll, säger han och skrattar lite generat.

Hans är uppvuxen på en lantgård som också ligger i Grubbegården. Som barn hjälpte han till hemma, men insåg tidigt att lantbrukaryrket inte var något för honom.

- Jag är opraktisk. Efter praktik på en förskola började jag i gymnasiet på barn- och fritidsprogrammet.

Även där ingick praktik, men denna gång på ett fritids:

– Det var då jag upptäckte att det passar mig bättre att arbeta med äldre barn, att inte ha en så stor vårdande roll. Efter studenten läste jag till fritidspedagog på lärarhögskolan i Göteborg.

I slutet av sin pedagogutbildning arbetade Hans mycket med drama.

– Det är ett bra hjälpmedel för att skapa trygga barn. Man kan prata om svåra saker och de får lära att uttrycka sig. Det handlar om att förmedla.

ANNONS
Hans Börjesson.
Hans Börjesson. Bild: Dick Gillberg

Intresset för drama växte. Hans gick en ettårig teaterutbildning på Ingesunds Folkhögskola och sökte, efter att ha arbetat som fritidspedagog några år, till Wendelsbergs folkhögskolas Teater- och skolscen för att också bli teaterpedagog. Då hade han hunnit vara med i Marks teatergrupp i Kinna.

– 2007 sökte jag till den tvååriga utbildningen. Efter prover en hel helg var jag en av de 20 som valdes ut av 200 sökande. Det hände mycket då, det är mina hittills två tuffaste år. I en sådan utbildning måste man utveckla sig själv och veta att den där kroppen, det är jag. Och det är mitt verktyg. Jag var tvungen att mogna mycket som människa, jag var ofta självkritisk och undrade vad gör jag här? Jag tyckte att alla andra var så duktiga. Men lusten för skådespeleri växte, och även för att regissera.

Hans skrattar mycket, är full av energi. Samtidigt finns en stor känslighet.

– Jag är mycket upp och ibland mycket ner. Med teatern vill jag nå ut, beröra, få publiken på andra tankar. Det finns så mycket gott här i världen, jag vill att folk vaknar upp och inser att livet är fantastiskt. Samtidigt att det är viktigt att man får vara som man är ibland, inte bara glad, att det är ok, säger han.

ANNONS
Hans Börjesson, 40 år
Hans Börjesson, 40 år Bild: Dick Gillberg

Sedan Wendelsbergstiden är Hans med i teaterföreningen Teater Utopi som haft föreställningar på bland annat olika skolor.

– Just nu är verksamheten vilande.

Istället har Hans anlitats som regissör för teatersällskapet Ebbes vandringsföreställning Marias resa som hade premiär 9 augusti och har sista föreställningen 16 augusti.

Dessutom har Hans, som till vardags arbetar som fritidspedagog på Kung Karls skola, ytterligare något att förmedla. Granne med hans hus ligger en lanthandel som byggdes på 1840-talet och drevs av Carl Börjesson fram till 1898.

–Inventarierna fick stå kvar när affären upphörde. Det ser ut som då. Jag har visningar för dem som bokar tid hos mig. Det går en vandringsled nära, och Grubba lanthandel finns med på Kungsätersbygdens hemsida för guidning och visningar. Jag har haft några besök hittills, det är lite kul.

Hans Börjesson, 40 år
Hans Börjesson, 40 år Bild: Dick Gillberg

Lite om: Hans Börjesson

Fyller: 40 år den 12 augusti

Bor: Grubbegården utanför Kungsäter i Varbergs kommun

Gör: Fritidspedagog på Kung Karls skola samt utbildad teaterpedagog

Familj: Singel, föräldrarna Margareta och Jan-Olof samt sin äldre bror Mats

Intressen: Löpträning, friluftsliv och teater. Har drivit en teatergrupp i Göteborg och har i år regisserat den historiska vandringsföreställningarna Marias resa med teatersällskapet Ebbe som just nu går i Stättared.

Övrigt: Bor granne med Grubba lanthandel som drevs av Carl Börjesson under andra hälften av 1800-talet.

ANNONS