Folkfest vid Sjönevadssjön när isen äntligen bär bilarna

Temperaturen ligger på runt fyra minus grader men solen skiner härligt. Det ryker från grillar och det hälls upp kaffe ur varma termosar. Samtidigt stiger ett bullrande ljud ute från sjön och stora snömoln bildas. Vad är det som händer? Jo det är mängder av bilar som sladdar iväg för en dag med isracing på sjön.

ANNONS
LocationHalland|
|

Sjönevadssjön några kilometer öster om Vessigebro är denna lördagsförmiddag skådeplatsen för en riktigt folkfest. Barnfamiljer, kompisgäng och en och annan pensionär har alla tagit sig ut till sjön för att antingen själva delta eller bara titta på när bilar av alla de slag kör varv efter varv runt den snitslade banan ute på sjön.

– Det är svårt att förklara med ord. Det är något som måste upplevas helt enkelt. Att få sladda runt i den här hastigheten. Det går ingen annanstans. Det är en rejäl adrenalinkick , säger Fabian Paulson från Halmstad på frågan om vad som lockar med isracing.

ANNONS

Fabian Paulson har kört isracing på Sjönevadssjön i tio års tid. De vintrar det har gått vill säga. På senare år har det inte alltid gått. Just idag har isens djup mäts till 27 cm.

– Helst ska det vara över 20 om man ska våga sig ut och köra. Men det kan gå även med lite tunnare is, säger Fabian Paulson som tar alla chanser han kan att komma hit och köra.

Inte bara bilar som kör på sjön

En som är lite mindre rutinerad, men lika glad är David Ingemarsson. Han har just kört slut på den första uppsättningen däck och håller på och sätta på nästa.

– Det är hur kul som helst detta. Vi ska strax ut igen, säger han.

För Fabian Paulson kan det bli upp till femton vänder på en dag. Och så ser det ut att vara för de flesta. Man kör några varv. Sedan kommer man in till sjökanten och umgås och pratar. Det är mest bilar, men också en och annan motorcykel och Go-cart.

Emelie Johansson och Magnus Karlsson har varken eller. De åker istället fyrhjuling. Vilket för en ovan reporter kan se lite otäckt ut att åka bak på.

– Det är bara att luta sig bakåt och åka med, säger Emelie Johansson som tycker att det är en underbar känsla att åka runt ute på isen.

ANNONS

– Några kompisar kommer strax med sina bilar så det kommer att bli en heldag här ute, säger Emelie Johansson som bor några kilometer ifrån sjön.

Ett fenomen som pågått länge

På Sjönevadssjön har det körts isracing när vädret tillåter under väldigt många år. Ända sedan 1960-talet säger en del. Och det är helt lagligt så länge bilen är ordentligt registrerad och att hastighetsbegränsningen på 70 kilometer i timmen hålls.

Anton Johansson från Varberg har en grön Volvo 240 som han utrustat med ordentliga isdäck. Det har redan hunnit bli en hel del varv runt banan.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är bara väldigt kul att köra på is, säger Anton Johansson.

ANNONS