Räddningstjänsten fick åka ut på flera larm om gräsbränder under söndagen.
Räddningstjänsten fick åka ut på flera larm om gräsbränder under söndagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Flera gräsbränder i Halland –SMHI varnar för torrt fjolårsgräs

Räddningstjänsten larmades ut till flera gräsbränder på olika håll i länet under söndagen. SMHI har under en tid varnat för gräsbränder på grund av soliga och torra dagar – men snart kommer ett väderomslag.

ANNONS
|

Under förmiddagen brann en åker vid Lilla Glöshult utanför Torup. Räddningstjänsten åkte ut med två bilar och fick snabbt kontroll på branden. Även eftermiddagens gräsbrand i närheten av Ås kyrka utanför Derome var lättsläckt.

– Det var 200 till 300 kvadratmeter som brann, men det gick snabbt att släcka eftersom det bara brann på ytan eftersom det är så blött i markerna, säger Andreas Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Strax innan klockan 14 kom nästa larm och räddningstjänsten begav sig till Varbergs Montessoriskola på Norrdalsgatan. Men branden var nästintill redan släckt när brandbilarna kom till platsen.

– De som larmade hade stampat för att släcka branden, berättar Karlsson.

ANNONS

Vid 14.17 inkom nästa larm – från Mellbystrand. Men även i det fallet hade de som upptäckt branden sett till att få den under kontroll.

– De som bodde där hade dragit ut vattenslangar så det var redan släckt när vi kom fram.

Enligt SMHI:s meteorolog Gunilla Grafström är det risk för gräsbränder på grund av det torra fjolårsgräset som tittar fram efter snösmältningen.

– När det är torrt och soligt är det extra stor risk, säger hon.

Men snart försvinner solen.

– Det kommer ett omfattande lågtryck västerifrån under natten mot torsdag. Då kommer snöfall som övergår i regn och det håller i sig både torsdag och fredag.

ANNONS