Vattennära regioner som Halland är populära för de som letar efter ett sommarboende.
Vattennära regioner som Halland är populära för de som letar efter ett sommarboende. Bild: Johan Persson

Fler vill hyra sommarhus i Halland

Att fler i år väljer att semestra på hemmaplan skapar ett uppsving för turismnäringen i en kustregion som Halland. En större efterfrågan har gjort att priserna för att hyra har ökat.

ANNONS
|

Jämfört med förra året har det skett en stor ökning av sökningar för att hyra fritidshus, enligt en undersökning gjord av Blocket.

– Ökningen beror sannolikt på att många som vanligtvis är utomlands har fått planera om sin semester som en följd av pandemin. Det är många sökningar på vattennära områden och där ligger Halland bra till med flera kustnära städer, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Halmstad, Falkenberg och Varberg är alla med på Blockets topp tio-lista över mest sökta områden för att hyra fritidshus i sommar. Under perioden 1–15 juli placerade de sig på plats 6, 8 och 10 i statistiken.

ANNONS

– Vi kan se att Halland är poppis och att priserna där är högre än tidigare år. Som exempel kan nämnas att medianpriset för att hyra ett hus i Varberg under juni månad låg på 7 000 kronor, att jämföra med 5 750 kronor året innan, säger hon.

Johan Persson, destinationssäljare på turistbyrån i Halmstad, tycker inte att den ökade efterfrågan på fritidshus i Halmstad märks lika tydligt.

– Det har varit en ökning de senaste veckorna i juli jämfört med maj och juni. Det är normalt eftersom fler har semester den här tiden, men skillnaden var kanske lite större i år då många var mer försiktiga i början av sommaren på grund av restriktionerna, säger han.

I Halland såg medianpriset per vecka ut så här i juni: (juni 2019 inom parentes).

Varberg: 7000 kr (5750 kr)

Halmstad: 7000 kr (5500 kr)

Falkenberg: 6150 kr (5000 kr)

Kungsbacka: 7000 kr (6000 kr)

Laholm: 6950 kr (4698 kr)

ANNONS