Ökat bidrag. Fler barn och unga har fått bidrag till glasögon sedan summan höjdes för drygt ett år sedan.
Ökat bidrag. Fler barn och unga har fått bidrag till glasögon sedan summan höjdes för drygt ett år sedan.

Fler unga har fått bidrag till glasögon

Nästan 4 000 barn och unga har beviljats bidrag till glasögon sedan nya regler trädde i kraft den första mars i fjol. Det är en ökning med drygt 700 barn.

ANNONS
|

När de nya reglerna började gälla för drygt ett år sedan var förvirringen stor bland optikerna i länet. Region Halland, som då var ett av få landsting som redan hade ett glasögonbidrag, hade inte gett några klara besked om vad som gällde.

Först en vecka in i april fattade regionstyrelsen det formella beslutet att höja bidraget för barn och unga i åldrarna 8–19 till 800 kronor per år. Tidigare hade bidraget legat på 450 kronor vartannat år.

En sammanställning visar att efter ett år har nästan 4 000 barn och unga i den här åldersgruppen beviljats bidrag till glasögon eller kontaktlinser.

ANNONS

– En grov uppskattning är att cirka 750 fler barn har fått bidrag med det nya regelverket, säger Karin Nordstrand, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Halland.

En anledning till ökningen är att det inte längre finns något krav om lägsta synskärpa, alltså hur dåligt man ser, tillägger hon.

Trots en förvirrad start har ingen blivit utan bidrag eftersom det gått att söka retroaktivt. Numera dras bidraget av direkt i butiken och det går bra att vända sig till vilken optiker man vill.

– Det är inte upphandlat, politikerna ville ha fullständig valfrihet så man kan gå till vilken legitimerad optiker man vill, säger Karin Nordstrand.

Väljer kunden en butik utanför länet ska man inte heller behöva ligga ute med pengar. Men om det av någon anledning ändå skulle bli så går det bra att lämna in en retroaktiv ansökan uppger Karin Nordstrand.

Tidigare bekostade regionen själv glasögonbidraget, men lagändringen gör att kostnaden täcks av statsbidrag.

Däremot står regionen fortfarande för bidraget till barn i åldrarna 0–7 år som höjts från 550 till 800 kronor.

ANNONS