Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör Region Halland.
Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör Region Halland. Bild: HP-arkiv

Fler ska testas när smittspårningen förändras

Rutinerna för smittspårning i Halland uppdateras. Numera ska även de som inte har symtom som varit i kontakt med en person med bekräftad covid-19 testa sig. Men det finns en del förhållningsregler. Samtidigt ökar Region Halland provtagningskapaciteten.

ANNONS
LocationHalland||

Region Halland går nu ut med att rutinerna vid smittspårning kommer att förändras. Detta för att möta Folkhälsomyndighetens nya direktiv kring smittspårningsarbete på arbetsplatser för att i tid kunna förhindra större utbrott av corona som tidningen skrev om i förra veckan.

Nu ska även vuxna och elever på gymnasieskolor som haft nära kontakt med en person som har bekräftad covid-19 testa sig även om de inte uppvisar symtom.

– Vi gör detta nu för att få bättre koll på smittspridningen, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Fler ska testas - men inte alla

Dock är det inte alla som haft kontakt med en smittat person som ska testa sig. Utan det finns en del förbehåll. De nya rekommendationerna säger att den som haft nära kontakt med en smittad person 48 timmar innan denne fick symtom eller under tiden person haft symtom ska testa sig. Som nära kontakt definieras att man har varit närmare än två meter sammanlagt 15 minuter under en dag eller vid upprepade tillfällen.

ANNONS

Har man haft den här typen av kontakt ska man skyndsamt boka en tid för testning och sedan i möjligaste mån stanna hemma i sju dagar. Är provet negativt ska ett nytt göras senast 7 dagar efter att man träffade den smittade personen.

Det är mycket att hålla koll på för medborgarna. Hur förväntar ni er att detta ska efterlevas?

– Ja det är mycket rekommendationer. Vi förväntar oss inte att alla ska ha detta i huvudet. Utan får man ett besked om att man träffat en smittat person så får man läsa på, säger Johanna Wiechel-Steier.

Det var aldrig aktuellt att säga att alla som varit kontakt ska testa sig?

– Nej, det måste vara ändamålsenligt. Och vi måste värna provtagningskapaciteten, säger Johanna Wiechel-Steier.

I samband med att de nya rutinerna träder i kraft kommer också kapaciteten för självprovtagningen öka med 5500 test i veckan. Detta genom att öppettiderna kommer att öka med 1,5 timma på vardagar.

Kommer den här ökningen att räcka tror ni?

– Vi får se hur stor förändring det här kommer att innebära. Blir behovet ännu större får vi se hur vi ska möta det, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS