Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Vi ser en fortsatt ökning av både påvisade fall och antal som behöver sjukhusvård, så det är extremt viktigt att vi fortsätter hålla ut och begränsa våra sociala kontakter. Det som är bra är att det är en väldigt stabil nivå på antalet som behöver intensivvård, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: TT/Region Halland

Fler coronasjuka men få behöver intensivvård

Antalet döda hallänningar med coronasmitta är nu uppe i 30, vilket är sju fler än för en vecka sedan. Smittskyddsläkare Maria Löfgren ger ändå en bild av ett relativt stabilt läge och antalet sjuka som behöver intensivvård är fortfarande lågt.

I Stockholmsregionen talas det nu om att smittspridningen nått en platå, det vill säga att antalet nya konstaterade fall av covid-19 varken ökar eller minskar. Maria Löfgren tror inte att Halland är där ännu.

– Vi ser en fortsatt ökning av både påvisade fall och antal som behöver sjukhusvård, så det är extremt viktigt att vi fortsätter hålla ut och begränsa våra sociala kontakter. Det som är bra är att det är en väldigt stabil nivå på antalet som behöver intensivvård, som ju är en väldigt resurskrävande vård.

Antalet konstaterade coronafall i Halland var på fredagen uppe i 299, vilket är en ökning med 84 personer (39 procent) jämfört med förra fredagen. En närmare granskning av siffrorna visar också att medelåldern på de smittade sjunkit något och ligger på 55,5 år och att andelen kvinnor ökat till 60 procent.

Detta hänger förmodligen samman med att provtagningen av vård- och omsorgspersonal med misstänkta symptom nu kommit igång i de halländska kommunerna.

– Det är förstås väldigt positivt att det görs och provsvaren påverkar nu statistiken. Nästa vecka hoppas vi kunna presentera bättre siffror där vi skiljer på personal och patienter och även kan visa hur stor andel av den testade personalen som varit smittad, säger Maria Löfgren.

På fredagen vårdades 27 av de konstaterade fallen på sjukhus, vilket är sju fler än för en vecka sedan. Bara fem av dem vårdades dock på intensivvårdsavdelningen. Maria Löfgren förklarar skillnaden:

– Man kan vara måttligt sjuk och behöva vård och omsorg och då får man det på våra epidemiavdelningar. Där kan man även ge syrgastillförsel, om det behövs. Är man däremot svårt sjuk i lungorna och behöver avancerad andningsvård, som respirator, så ges den på Iva.

Av de hallänningar som vårdats på sjukhus för covid-19 är det 46 personer som hunnit bli utskrivna till hemmet. Och av de 30 dödsfallen i Halland är det fortfarande bara en person som inte tillhört riskgrupperna, dvs varit äldre eller haft en bakomliggande sjukdom.

– Vi ser ingen markant ökning av antal döda och flertalet av de avlidna har en hög ålder. Medelåldern ligger på 82 och medianåldern på 86,5, konstaterar Maria Löfgren.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här