Facit för 5:2: Metoden kan ge både bättre hälsa och sund vikt

Alla vill vi väl leva både länge och väl – men finns det några knep? ”Ja”, säger professor Kerstin Brismar, som snart ska presentera sin stora studie där hon låtit 100 deltagare äta enligt 5:2-metoden i ett år. Hallandsposten har fått ta del av de spännande resultaten. Läs hur även du kan påverka din hälsa.

ANNONS
|

I Halland har både kvinnor och män högst medellivslängd i landet. Enligt färska siffror från SCB kan de halländska kvinnorna se fram emot 84,9 år i snitt och männen 81,5 år. Detta kan jämföras med medellivslängden i riket, som är 84,3 år för kvinnor och 80,6 år för män.

Goda nyheter, eller hur! Men får man önska vill man ju helst inte bara leva länge. Man vill vara frisk också. Är man pigg nog att kunna göra sådant man tycker om kan man verkligen ha glädje av sitt – förhoppningsvis – långa liv.

En som har forskat mycket kring livsstilssjukdomar och om hur man lever länge är läkaren Kerstin Brismar. Hon är professor i endokrinologi (handlar om hormoner) och diabetesforskning vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hennes meritlista är imponerande och vid 76 års ålder är hon fortfarande fullt yrkesverksam. Bland annat har hon studerat vanor, kost och livsstil i de blå zonerna, som är platser i världen där många tenderar att bli ovanligt gamla och åldras med hälsan i behåll. För några år sedan publicerade Hallandsposten serien ”Hälsa till 100” där vi belyste olika rön om hur man håller sig frisk upp i åren ur ett halländskt perspektiv.

ANNONS

Motsvarar daglig intensiv träning

En av Kerstin Brismars stora studier bygger på att äta färre kalorier enligt 5:2-metoden, då man äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar eller äter väldigt få kalorier under två dagar, som inte ska komma i en följd.

– Att få i sig färre kalorier stämmer väl överens med livet i de blå zonerna. Där slutar man ofta äta innan man är helt mätt och efter det lätta kvällsmålet får magen en längre, sammanhållen vila innan man äter igen 12-14 timmar senare, säger Kerstin Brismar.

När hon nu summerar sin årslånga 5:2-studie kan hon konstatera att 82 av de 100 deltagarna klarade av att följa kostråden under hela perioden utan större problem. De förbättrade också flera av sina hälsovärden och gick dessutom ner mellan fem och sju procent av sin kroppsvikt.

– Resultaten är imponerande. Samtidigt som vikten sjönk förbättrades även deras hjärt- och kärlhälsa, deras insulinvärden, deras tandhälsa, blodtryck och sömn. Ska man äta ”normalt” kan man bara nå så fina resultat med hård träning. Men då måste man motionera en timme på mycket hög nivå sex dagar i veckan. Det är det i princip bara idrottare som gör, säger Kerstin Brismar.

Kaloriminskning är nyckeln

Att minska på kalorierna är nyckeln i 5:2-metoden. Det kan man förstås även göra på andra sätt. Kerstin Brismar berättar om en studie där man lät testpersonerna äta mindre (1700 kalorier) varje dag istället för att fasta, eller halvfasta, två gånger i veckan.

ANNONS

För att nå lika fina resultat måste man motionera en timme på mycket hög nivå, sex dagar i veckan.

– Även då fick man fina effekter, men deltagarna hade svårt att hålla fast vid råden. Många gav upp. En stor fördel med 5:2 är att nästan alla klarar av att följa metoden eftersom man vet att man får äta som vanligt dagen därpå. Därmed går det att få långsiktiga resultat och att hålla sig piggare och friskare upp i åren.

En annan hälsosam lärdom från de blå zonerna är att låta magen vila under natten. Kerstin Brismar tipsar om att försöka hålla sig till ett ”ätfönster” under dagen, så att det blir en naturlig fasta mellan kvällsmaten/middagen och frukosten.

– Om man intar dagens sista mål klockan 19 och sedan väntar 12-14 timmar innan man äter igen får man en utmärkt nattfasta. Det hjälper en också att hålla vikten, även om man inte håller igen på maten. Försök på människor, möss och apor visar nämligen att vi inte förbränner kalorierna när vi äter sent. Det är därför nattarbetare oftast är lite överviktiga, även om de äter bra mat, säger Kerstin Brismar och berättar att upptäckten av ”klockgenerna”, som reglerar våra cellers dygnsrytm inklusive ämnesomsättning, belönades med Nobelpriset för några år sedan.

– De förklarar varför man inte ska äta på kvällen och natten.

ANNONS

Vill man göra något för sin hälsa är alltså 5:2 och ett ätfönster som ger nattfasta, två bra alternativ.

– Själv tror jag väldigt mycket på det här och jag försöker leva efter råden. De gånger jag jobbar till sent på natten håller jag mig till silverte istället för att ta något att äta. Jag betraktar inte heller 5:2 som en bantningsmetod eller diet, eftersom man kan äta vad man vill de dagar man inte fastar – dock inte mer än vanligt. För mig är det en hälsosam livsstil som hjälper mig att hålla kaloriintaget lägre, ingen bantning, säger Kerstin Brismar.

Kan slippa läkemedel

Med de långlivade och friska hundraåringarna i världens blå zoner som förebilder ser Kerstin Brismar också andra livsstilsmönster som tycks bana väg för ett längre och friskare liv. Dem har hon skrivit om i sin bok ”Lev länge och väl” (Norstedts 2020).

Dit hör till exempel fysisk aktivitet i de vardagliga sysslorna (tänk till exempel trädgårdsarbete eller gräsklippning istället för en robot), att värdera familjen högt och hålla sig till en partner, att dricka synnerligen måttligt med vin – eller inte alls, att undvika stress, att tillhöra en grupp av något slag i samhället och att känna en mening med sitt liv.

ANNONS

– Det verkar vara goda vanor att sträva mot vid sidan om kosten, för att hålla sig pigg upp i åren, säger Kerstin Brismar, som har ännu en god nyhet att bjuda på:

LÄS MER:100-åriga Märta Nilsson är Oskarströms äldsta kvinna

– De studier som gjorts tyder på att man kan slippa en hel del läkemedel om man försöker hålla ett lägre kaloriintag och inte äta på natten. Man drabbas helt enkelt inte lika lätt av vissa livsstilssjukdomar.

Bild: Stefan Zimmerman

5:2-metoden med tips från Kerstin Brismar

• Välj två veckodagar, till exempel söndag och onsdag, då du äter max 500 kalorier (kvinnor) eller 600 kalorier (män). Du kan fördela kalorierna på två, tre lätta måltider. De övriga dagarna äter du som vanligt, det vill säga cirka 2000 kalorier för kvinnor och 2400 kalorier för män.

• Bra mat som mättar för dina fastedagar är till exempel soppa, sallad, gröt eller ägg.

• Glöm inte dricka eftersom du normalt får i dig en del vätska genom maten. Vatten, te, kaffe - eller varför inte silverte, som är hett vatten, fungerar utmärkt.

• Svårt att hålla motivationen? Fråga dig själv varför det är viktigt för dig att må så bra som möjligt. Vill du kanske kunna resa, ta hand om barnbarnen eller spela golf långt upp i åren? Fråga dig sedan vad du tänker göra för att kunna det.

• En del bör inte fasta utan att tala med sin läkare. Dit hör till exempel barn och unga som växer, de som är gravida, ammar, lider av svår sjukdom eller är elitidrottare. Det samma gäller för den som har eller har haft någon ätstörning.

• Mer information hittar du i Kerstin Brismars bok ”Lev länge och väl” (Norstedts förlag 2020) där hon delar med sig av sin kunskap och olika forskningsrön med de långlivade och friska hundraåringarna i världens blå zoner som inspiration.

Nyfiken på att se hur gammal du kan bli?

Testa kalkylatorn här. (Obs! Den är på engelska.) Den bygger på lärdomar om hur folk som blivit 100 år har levt, men måste självklart tas med en nypa salt.

ANNONS