En SD-motion om att införa en egenavgift för språktolkar när patienten bott mer än tre år i Sverige avslogs i regionfullmäktige, men vållade en nästan timmaslång debatt. ”Vi måste kunna ställa krav och skapa incitament för att lära sig det svenska språket”, menade Stina Isaksson (SD).
En SD-motion om att införa en egenavgift för språktolkar när patienten bott mer än tre år i Sverige avslogs i regionfullmäktige, men vållade en nästan timmaslång debatt. ”Vi måste kunna ställa krav och skapa incitament för att lära sig det svenska språket”, menade Stina Isaksson (SD). Bild: Claudio Bresciani/TT och Isabel Bark

Förslag om att ta ut avgift för språktolk vållade lång debatt

Förra året betalade Region Halland över 21 miljoner kronor för språktolkar i vården. Men tjänsten kommer fortsätta att vara gratis, även om man bott länge i Sverige. Det blev slutresultatet efter att en SD-motion vållat lång debatt i regionfullmäktige.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna Carita Boulwén och Sara-Lena Bjälkö ville genom en motion få till en utredning kring möjligheten att ta ut en egenavgift för språktolkning, om patienten bott i Sverige i mer än tre år.

– Vi måste kunna ställa krav och skapa incitament för att lära sig det svenska språket. Det är inte rimligt att personer som bott i detta land i 10–15 år fortsätter att använda sig av språktolk, som finansieras av samhället, förklarade SD-kollegan Stina Isaksson vid det digitala fullmäktigemötet på onsdagen.

Risk för felaktig diagnos

Flera politiker från andra partier höll dock inte med:

– Jag hade inte klarat att beskriva medicinska åkommor och symptom på varken engelska eller franska, trots att jag läst de språken i flera år, berättade Anna Roos (C) och menade att det fanns uppenbara risker för missförstånd och felaktiga diagnoser utan språktolkning.

ANNONS

Benny Strandberg (KD) lyfte de juridiska aspekterna, som regionens tjänstemän också redogjort för i beslutsunderlaget:

– Både i hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetslagen betonas att det är vårdgivarens ansvar att försäkra sig om att patienten förstått informationen. Och tolken är inte bara till för patienten utan även för vårdpersonalen. Det är en patientsäkerhetsfråga.

M och KD positiva till avgift på riksnivå

Patrik T. Nilsson (S) var inne på samma spår:

– Hur ska vården kunna ställa en diagnos om man inte förstår varandra? Och vad händer om patienten inte förstår den behandling som ordineras och gör fel. Då får vi ökade kostnader i stället för att få in pengar på egenavgifter, menade han.

Stina Isaksson påminde om att hennes parti inte ville ta bort språktolkarna, bara utreda en egenavgift efter tre år.

– Tolktjänsterna kostar mycket pengar och de pengarna behövs i vården. Jag tycker det är märkligt att inte fler partier ställer sig bakom detta. På riksnivå är både Moderaterna och Kristdemokraterna positiva, framhöll hon.

Regionstyrelsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), kontrade med att det är skillnad på vilken nivå man verkar som politiker:

– Vad våra partier driver nationellt i en församling där man kan ändra lagar är en sak. Vi sitter i regionfullmäktige och följer de lagar som finns. Det finns inte lagstöd för att införa detta.

ANNONS

Ett omoraliskt förslag enligt L

Tommy Rydfeldt (L), menade i sin tur att egenavgifter i vården främst ska användas för att styra patienterna rätt och att det exempelvis är därför det är dyrare att gå till akuten än till sin vårdcentral.

– Vad vill ni styra med att avgiftsbelägga tolktjänsterna? Vill ni styra bort människor som inte kan tillräckligt bra svenska och inte har råd att betala en avgift? Det är omoraliskt, dundrade han.

Stina Isaksson svarade:

– Du fiskar efter något som inte finns. Varför skulle man avstå från att söka vård för att det finns en avgift? Det finns ju redan egenavgifter lite överallt i vården. Och det finns inget i lagarna som hindrar att man inför en egenavgift på tolktjänster.

När fullmäktige efter nästan en timmes debatt var redo för beslut fick dock SD-förslaget inget gehör hos övriga partier. Det innebär att språktolkar fortsätter att vara avgiftsfria för patienter i Halland.

ANNONS