Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Företag sparar energi – och ökar vinsten

Länsstyrelsen i Halland startar nu ett nätverk för att hjälpa företag att minska sin energianvändning och därigenom även öka sin vinst.

Projektet utgår från en tysk modell som varit mycket framgångsrik enligt länsstyrelsen.

- Den har gett resultat, vi har valt att anamma det sättet att jobba där man träffas i de olika verksamheterna som är med i nätverken, säger Sofia Frising, nätverkskoordinator på länsstyrelsen.

- Det blir hands on med att komma vidare. Företagen ska kartlägga och identifiera och en handledare finns med hela vägen. Det är jättespännande, fortsätter hon.

Projektet kommer att genomföras i hela Sverige. Tanken är att företagen börjar med att göra en energikartläggning. Då tittar man på hela verksamheten och kartlägger hur mycket energi den gör av med på till exempel belysning, tillverkning, ventilation och transporter.

- Med den som grund kan man sedan titta på var man kan minska energianvändningen, genom att byta utrustning, säger Sofia Frising.

Satsningen görs i samarbete med Region Halland och Energikontoret, med stöd från EU och Energimyndigheten. För att sätta fart på intresset för att göra en utredning av energianvändningen kan deltagarna söka bidrag på upp till 70 procent av summan. I januari kommer man gå ut för att hitta företag att ha med i de två nätverk som ska startas upp i Halland i mars, eller april.

Projektet ska sedan pågå fram till 2020 och fokus ska vara att hjälpa företag med tekniska lösningar för att nå fram till resultatet.

- Det är bra att det håller på länge, då blir det kvalitet.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här