Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Färre inlagda covidpatienter – IVA går tillbaka till baskapacitet

Färre behöver intensivvårdas för covid-19 i Halland. Det innebär att sjukhusen i Halmstad och Varberg kan börja montera ned de utökade IVA-platser man haft och frigöra personalresurser till operationer.

Under pandemin har Hallands sjukhus behövt utöka antalet intensivvårdsplatser för att kunna hantera det ökande antalet patienter med covid-19. Nu har utvecklingen vänt och trycket minskat. På måndag kommer antalet platser i Halland minska från 17 till 13 som är normalläget, vilket P4 Halland tidigare rapporterat om.

– Dels ser vi en minskad smittspridning i samhället i Halland precis som nationellt och andelen av dem som insjuknar som behöver sjukhusvård följer samma mönster, det vill säga färre hamnar på sjukhus. Siffrorna går nu ganska brant nedåt, både nationellt och här på Hallands sjukhus. Antalet patienter som kräver intensivvård sjunker också men lite långsammare än antalet nya patienter som läggs in. Vi har också patienter som intensivvårdas under en längre period men nu ser vi också att färre patienter med covid kräver intensivvård, förklarar Peter Asplund, verksamhetschef för IVA på Hallands sjukhus Halmstad.

Innebär att resurser frigörs för operationer

Att antalet IVA-platser nu kan återgå till basnivån betyder också att personal som inte har IVA som sin ordinarie arbetsplats frigörs.

– Parallellt med att vi går ned i antal platser kan också personalen som förstärkt covidvården på IVA gå tillbaka till sina ordinarie uppdrag inom operationsverksamheten. Vi kommer kunna öka upp antalet operationssalar och gå tillbaka till det som vi kallar ordinarie operationsverksamhet och operera fler patienter. Det är positivt, säger Peter Asplund.

Att IVA är tillbaka till det som kallas baskapacitet, alltså samma mängd platser som innan pandemin, innebär dock inte att den ökade belastningen helt försvinner konstaterar IVA-chefen.

– När vi mäter vårdtyngden är en covidpatient som vårdas på IVA ett antal gånger mer vårdtung, de har ofta långtgående intensivvårdsinsatser som också ställer andra och ökande krav på personalen. Vi räknar med att den totala vårdtyngden kommer att vara högre än före pandemin även fortsatt, säger han.

LÄS MER: Senaste nytt om corona i Halland

Inga personer med aktiv infektion på IVA

Den senaste statistikuppdateringen från Region Halland visar att det under torsdagen inte intensivvårdades några patienter med en aktiv smittsam covidinfektion. Däremot finns det fortfarande covidpatienter på IVA i Halland.

– Vi har patienter som varit sjuka ganska länge och efter en viss tid betraktas man som smittfri och syns då inte längre i statistiken. I morse hade vi fyra patienter med aktiv covidinfektion eller efterloppet.

Sett fall av vaccinerade som behöver sjukhusvård

Tidigare i veckan har det kommit rapporter om att även personer som vaccinerats insjuknat i covid-19 och krävt intensivvård. Det har även förekommit i Halland berättar Peter Asplund.

– Vi har sett några enstaka fall av patienter på IVA som fått en eller till och med två vaccindoser. Vi följer dessa patienter och det gör man även på nationell nivå för att få en uppfattning om hur vanligt det är. Vaccinationer skyddar inte till 100 procent och man kan absolut få en covidinfektion även om man är vaccinerad, säger han och fortsätter:

– Däremot skyddar vaccinationen i hög grad från allvarlig sjukdom eller att behöva sjukhusvård. Det kan finnas bakomliggande sjukdomar som gör att när man får en covidinfektion på toppen, även om den är lindrigare, hamnar man på IVA. Det är alldeles för tidigt att dra slutsatser kring sambanden i det här.

LÄS MER: Flera vaccinerade på iva i Uppsala

Coronaläget i Halland

Uppdaterad den 20 maj 2021.

Totalt antal fall sedan pandemins start: 39 022

Medelålder fall: 39,3 år

Inlagda på Hallands sjukhus med aktiv covid-19: 5

Inlagda på IVA med aktiv covid-19: 0

Antal avlidna med covid-19 sedan pandemins start: 315

Medelålder avlidna: 83,5 år

Källa: Region Halland

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!