Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre ­gårdar men lika många kor

Det är tufft för mjölkbönderna i Sverige. Sedan 2014 har världsmarknadspriset på mjölk sjunkit radikalt.

Antalet gårdar som producerar mjölk i Sverige har halverats vart tionde år allt sedan andra världskriget. 2015 var antalet företag med mjölkkor 4 200 jämfört med 8 500 år 2005. De senaste fem årens utveckling innebär att nästan ett av fyra företag slutat med mjölkproduktion. Strukturutvecklingen inom mjölksektorn går alltså fort.
Ändå håller sig antalet kor i Sverige på en ganska konstant nivå. Det beror på att mindre företag säljer sina kor till andra som i stället utvecklar sin verksamhet. De satsar genom att köpa fler kor så att gården växer.

Läs också: Han offrade korna för att överleva

År 2005 var det genomsnittliga koantalet per företag i Sverige 46 mjölkkor. År 2015 var motsvarande siffra 81. Det innebär att besättningsstorleken ökat med 76 procent sedan år 2005.

Siffror från Arla Foods, som har 50 procent av mjölkmarknaden i Sverige, visar att priset på mjölk sjunkit på två år. Det handlar om den ersättning som bönderna får för mjölken som de säljer. Därefter påverkas priset av vad Arla får betalt av livsmedelshandlarna som i sin tur bestämmer priset på den mjölk som går ut till konsumenterna.

Nu i augusti höjer Arla ersättningen till bönderna med tio öre per kilo mjölk.
Prisraset på mjölk påverkas av vad som händer globalt. 2015 producerades 750 miljarder ton mjölk i världen. Det gemensamma mjölkpriset kopplas till den globala marknaden. Förra året införde Ryssland importförbud vilket gjorde att priset på mjölk dumpades i övriga världen eftersom det då blev ett överskott på mjölk. I Sverige påverkas priset också av att vi importerar mjölkprodukter från utlandet. 50 procent av all ost som säljs i Sverige till exempel kommer från utlandet.
När det gäller mjölken som vi dricker så vill svenska konsumenter ha svensk mjölk.

Källa: Jordbruksverket och Arla Foods AB

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här