Förskoleanställd döms till fängelse efter grov våldtäkt mot barn

En före detta förskoleanställd ska under en vilostund vidrört ett barn på ett sexuellt sätt. Nu döms personen till fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn.

ANNONS
|

I somras polisanmäldes en förskoleanställd person i Falkenbergs kommun efter misstanke om sexuellt utnyttjande av barn. Hen åtalades senare i Varbergs tingsrätt för grov våldtäkt mot barn.

Under måndagen avkunnades domen i tingsrätten. I domen framgår att den tidigare förskoleanställda under en vilostund utnyttjat ett barn. Hen ska ha vidrört barnet på ett sexuellt sätt. Barnet ska ha vaknat men den förskoleanställda personen ska då ha fått barnet att somna om och därefter fortsatt att utnyttja barnet sexuellt.

Tingsrätten skriver vidare i domen att övergreppet skett på en plats där barnet ska ha haft rätt att känna sig trygg och utförts av en person som hen haft anledning att känna ett stort förtroende för.

ANNONS

Sammantaget har barnet helt saknat möjlighet att freda sig mot gärningsmannen. ”Genom att försätta NN i en sådan situation har XX uppvisat särskild hänsynslöshet och råhet. Gärningen ska därför rubriceras som grov våldtäkt mot barn”, skriver tingsrätten i sin dom.

Lägsta straffet för grov våldtäkt mot barn är fängelse i fem år, vilket också blev straffet för den tidigare förskoleanställda personen. Gärningsmannen ska också betala skadestånd till barnet på 145 000 kronor.

– Det är ministraffet och det jag yrkade. Så det var ganska förväntat. De har i vart fall landat i den slutsats som jag hade och det tycker jag är bra, säger åklagare Eva Lotta Swahn, som precis fått domen när tidningen nådde henne.

ANNONS