Den befarande ökningen av coronafall i Halland märks ännu inte av. ”Men det är för tidigt att säga något om eventuella konsekvenser av fler besökare i Halland”, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.
Den befarande ökningen av coronafall i Halland märks ännu inte av. ”Men det är för tidigt att säga något om eventuella konsekvenser av fler besökare i Halland”, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland. Bild: Johan Persson och Anna Tärnhuvud/Arkiv

Få nya coronafall i Halland – trots turismen

Trots att Halland nu tar emot mängder med besökare märks inte den befarade ökningen av coronafall. Antalet som testade sig för covid-19 nästan halverades förra veckan och bara 30 personer fick besked om att de bär på smittan.

ANNONS
|

– Enligt Folkhälsomyndighetens scenarier skulle vi kunna se en ökning av coronafall nu i slutet av juli, men det har vi inte sett. Det är dock för tidigt att säga något om eventuella konsekvenser av fler besökare i Halland, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.

Sedan mitten av juni har testningen av pågående covid-19-infektion tagit rejäl fart i Halland. Förrförra veckan analyserades 2 924 prover, men förra veckan nästan halverades antalet provtagna till 1 652.

– Vår förhoppning är att det indikerar att färre har symtom och att färre därmed behöver testa sig, men det kan vi inte säkert säga. Vi vill påpeka vikten av att gå och testa sig om man har symtom, även lindriga sådana, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

ANNONS

Få får bekräftat smitta

Precis som vecka 29 var det förra veckan bara 1,8 procent, motsvarande 30 personer, som fick ett positivt provsvar. Antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 har dock ökat något, från en till fyra personer, varav en vårdas på IVA.

Region Halland vill inte uttala sig om i fall det handlar om hallänningar eller besökare från andra delar av landet och menar också att det är för tidigt att säga om ökningen ska ses som en försämring av läget.

Inga coronasjuka på äldreboenden

En positiv nyhet är annars att det nu inte längre finns någon coronasjuk på Hallands äldreboenden. Det har inte heller rapporterats några nya dödsfall i Halland sedan mitten av juli.

– Det är vi mycket glada över och är noga med att bevara det läget. Vi ser besöksförbudet som fortsatt mycket viktigt för att förhindra att smitta kommer in till våra äldre, säger Johanna Wiechel-Steier.

ANNONS