Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Extrem ökning av bostadspriser

Villapriserna är inte i närheten av att mattas av. Det senaste året har villapriserna i Halmstad ökat med 18 procent – och bostadsrätterna med 20,9 procent.

– Det är extremt mycket, det är det, säger Peter Johnsson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

De senaste tre månaderna har villapriserna i Halland ökat med 4 procent – och kollar man på det senaste året har villapriserna stigit med 12,3 procent. Störst ökning har det varit i Halmstad där villorna har blivit 18 procent dyrare jämfört med förra året. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Priserna på bostäder har stigit under en längre tid och förklaringen har många gånger varit att det är fler som vill köpa en bostad än som vill sälja – en bild som Peter Johnsson bekräftar. 

– Så har det varit länge. Jag har ingen statistik men min magkänsla säger att det totala antalet hus ute på marknaden är färre nu. Det är inte lika många som vill sälja. Köpare finns det – och de är beredda att betala för rätt hus, säger han. 

Även bostadsrätterna i Halland har ökat rejält i pris. Snittökningen för Halland det senaste året är 12,8 procent. I Halmstad ökar bostadsrättspriserna med 20,9 procent, men än större ökning är det i Varberg och Falkenberg med 22,8 respektive 26 procent. 

Henric Johansson är mäklare på Bostad & Co och inriktad på just bostadsrätter. Han säger att marknaden är väldigt het just nu och att det, i likhet med villamarknaden, är det låga utbudet som driver upp priserna. 

– Men det har också blivit dyrare att hyra och många känner att det är mycket pengar att lägga på bara hyra – då vill man hellre köpa en lägenhet. Ekonomiskt känns det bättre att betala lite till sig själv och samtidigt har man större möjlighet att påverka boendet med renoveringar och liknande, säger Henric Johansson. 

Vad statistiken visar om ytterligare ett år är så klart svårt att svara på.

– Man vet aldrig om priserna håller sig på den nivån, det beror på vad som händer i omvärlden och vad som händer med räntorna. Det behövs ett större utbud, men Halmstad växer hela tiden och det påverkar också, säger Henric Johansson. 

– Det är tveksamt om villapriserna stiger med 18 procent även till nästa år – men jag har ingen spåkula, säger han.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!