Expert: Så får du stopp på mördarsniglarnas framfart

När mörkret lägger sig och luftfuktigheten ökar krälar de fram från sina gömmor. Mördarsnigeln är här, och det med besked.

ANNONS
|

– De har fullständigt exploderat i antal och är på frammarsch. Vädret som är nu med sol, regn, sol och regn, är mumma för dem, säger HG Karlsson, naturvårdsvakt på länsstyrelsen i Halland.

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, har flera egenskaper som gör den till en av de mest problematiska invasiva arterna i hela Europa.

– Den har väldigt hög fortplantningspotential och har ett aggressivt ätbeteende – den äter snabbt och mycket, säger Ted von Proschwitz, docent vid Göteborgs naturhistoriska museum och snigelexpert.

Dessutom saknar mördarsnigeln naturliga fiender.

– Igelkott och grävling äter normalt sett sniglar, men de ratar spansk skogssnigel på grund av dess tjocka slem. De smakar en gång och spottar ut dem, säger Ted von Proschwitz.

ANNONS

Så bekämpar du mördarsniglar – och detta ska du inte göra

Enligt honom kan en enskild individ lägga 400 ägg och befruktar sig själva. Den kan även korsa sig med andra snigelarter vars avkomma blir lika aggressiv som mördarsnigeln.

Har du en gång fått in dem i trädgården är det svårt, om inte omöjligt, att bli av med dem.

– Det du får göra är att försöka hålla dem i schack. Det första man ska göra är att gå ut med en ficklampa när det är mörkt och titta var sniglarna befinner sig, säger Ted von Proschwitz.

Därefter ska du rikta bekämpningsåtgärderna. Gärna med en vass spade i händerna.

– Det är det bästa vapnet för att halshugga sniglarna för då slipper du böja dig ner. Sätt ett snitt en halv centimeter från framändan så ger du dem en snabb död, säger han.

Enligt Ted von Proschwitz ska du kompostera i en sluten, varm kompost, för där trivs de inte.

– Du kan även tänka på att aldrig vattna på kvällen för det är då de är aktiva, säger han.

Locka fram mördarsniglar genom att låta döda ligga kvar

En vanlig myt kring mördarsniglarna är att de måste plockas upp eller grävas ner efter avlivning.

– Folk har fått för sig att det kan finnas ägg inuti sniglarna som kläcks trots att den är död. Men det stämmer inte, säger Ted von Proschwitz.

ANNONS

Tvärtom kan det vara bra att låta döda sniglar ligga kvar.

– Då lockas deras kompisar fram. De är ju kannibaler och äter döda artfränder och då underlättas de riktade insatserna mot dem, säger Ted von Proschwitz.

Spansk skogssnigel (Arion vulgaris)

Den spanska skogssnigeln kom till Sverige under 1970-talet och är vanligast i Syd- och Mellansverige men har spridit sig ända till Lappland. Trots sitt namn kommer den inte från Spanien utan troligtvis härstammar den från sydvästra Frankrike.

Dödas lättast genom att hugga eller klippa av huvudet, cirka en centimeter från framändan. Tänk på att kompostera i sluten, varm kompost, för där trivs den inte.

Ett sätt att särskilja den spanska från den svenska skogssnigeln är dess färg. Den spanska skiftar oftast i rödbruna nyanser, medan den svenska är helt svart. Det finns även ytterligare en skogssnigel, som är helt klarröd. Den spanska skiljer sig också genom sitt väldigt klistriga slem.

Källa: Ted von Proschwitz, docent vid Göteborgs naturhistoriska museum och snigelexpert.

ANNONS